Суд у Полтавській області заарештував документи районних ВЛК, вони визнали непридатними 20% військовозобов'язаних

Рішення ухвалив Октябрський райсуд Полтави
Фото: pixabay.com

На документи районних військово-лікарських комісій (ВЛК) Полтавської області суд наклав арешт за матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) і Національної поліції. Про це 3 червня поінформувало НАЗК.

"Слідчий суддя Октябрського районного суду Полтави наклав арешт на документи районних військово-лікарських комісій. [...] За висновками Національного агентства, найбільший показник (20%) тих, хто проходив ВЛК і в подальшому був визнаний непридатним до служби у Збройних силах України, було виявлено саме в Полтавській області", – ідеться в повідомленні.

За даними агентства, регіон "входить у п'ятірку регіонів, де зафіксовано найбільшу кількість осіб, визнаних обмежено придатними, – 31% від загальної кількості тих, хто проходив комісію у 2022 році, й 30% за дев'ять місяців 2023 року".

"За версією слідства, співробітники ВЛК області, визнаючи осіб обмежено придатними й непридатними до військової служби, імовірно, отримували за свої протиправні дії неправомірну винагороду", – заявили в НАЗК.

У відомстві зазначили, що під час розслідування "встановлюється наявність недостовірних відомостей у медичній документації військовозобов'язаних, фальсифікованих підстав для застосування статей розкладу хвороб і фізичних вад, що визначають ступінь придатності особи до військової служби й виключення її з військового обліку".

Арешт документів ВЛК суд пов'язав із тим, що вони можуть бути доказом вчинення злочину й містити "відомості, що можуть бути використані як доказ фактів і обставин, що є предметом досудового розслідування і є необхідними для проведення експертних досліджень", підкреслили в НАЗК.

Контекст:

Міністерство оборони України повідомило, що військовозобов'язані чоловіки, які раніше набули статусу обмежено придатних, мають пройти повторну військово-лікарську комісію до 4 лютого 2025 року. Військовозобов'язані чоловіки, які раніше набули статусу "обмежено придатних", почали проходити повторну ВЛК із середини травня.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для територіальних центрів комплектування (колишні військкомати) свої персональні дані – через центри надання адміністративних послуг, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове збільшення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.