Супрун про російську вакцину проти коронавірусу: Наука і здоровий глузд не на боці росіян

Росія не провела фінальних фаз випробування своєї вакцини
Фото: depositphotos.com

Російська вакцина проти коронавірусу ще не пройшла важливої фази клінічних досліджень на людях, тому про її ефективність і безпеку говорити ще зарано, заявила колишня в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, коментуючи заяви деяких українських нардепів про необхідність закупити вакцину в Росії.

Україна в жодному разі не має купувати будь-які ліки або вакцини у країни-агресора Росії, тому що та окупувала українські території, веде війну, окрім того, якість і безпеку російської вакцини неможливо буде гарантувати і перевірити через те, що виробництво розміщене на території країни-агресора. Про це на своїй сторінці у Fаcebook 12 жовтня написала колишня в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Новина про російську вакцину проти COVID-19 обійшла весь світ. Саме Росія є першою країною, яка зареєструвала начебто безпечну та ефективну вакцину, і вже скоро буде вакцинувати своїх громадян. Але наука і здоровий глузд не на боці росіян. По-перше, у багатьох науковців виникли питання щодо прозорості даних, які аналізували під час перших фаз випробувань. По-друге, російські розробники заявили про вакцину, ще навіть не розпочавши третю фазу клінічних досліджень, лише адекватні результати яких дають право стверджувати, що вона дійсно безпечна та ефективна", – підкреслила Супрун.

Вона нагадала, що російська вакцина викликала багато питань у науковців з університетів Італії, США, Франції, Німеччини, Великобританії та інших країн. Кілька десятків науковців підписало відкритий лист, висловивши недовіру до результатів цього дослідження. Зокрема, науковців здивувало те, що у добровольців із різних груп, які отримували різні компоненти, у підсумку виявився однаковий рівень антитіл і були збіги за рівнем активації лімфоцитів. Статистично такий збіг дуже малоймовірний, написала ексміністерка.

"Звісно, російські розробники додаткових даних не надали, вказавши, що все, що треба для розуміння результатів, є в дослідженні. Вони досі не опублікували дані досліджень на тваринах, а також не надали точні характеристики людей, із якими порівнювали рівень антитіл добровольців, яких вакцинували. Це все викликає питання", – підкреслила Супрун.

Вона нагадала, що зараз вакцина – на третій фазі клінічних випробувань із чотирьох, яку мають проводити за участю 40 тис. добровольців. Водночас права на виробництво мільйонів доз уже продано кільком країнам, зокрема Індії, Бразилії та Мексиці.

"Ще з цікавого – це промовідео цієї вакцини. У ньому російський супутник облітає планету і героїчно знищує вірус SARS-CoV-2. Саме тому таку назву і має вакцина. "Супутник" – перший штучний супутник, запущений на орбіту Землі в 1957 році, який став символом могутності СРСР. Така собі ностальгія та звернення до радянського минулого, аби пробудити патріотизм у громадян і тикнути в обличчя всьому світу свою начебто неймовірну наукову спроможність у перегонах із розробки такої важливої для світу вакцини. Що маємо в підсумку? Вакцину, яка ще не пройшла важливу фазу клінічних досліджень на людях, тому про її ефективність та безпеку говорити ще дуже і дуже рано. При цьому заплановано, що масова вакцинація в Росії недоказовою поки вакциною має розпочатися вже незабаром", – сказала Супрун.

Вона нагадала, що деякі українські депутати вже заявляють, що Україна буде змушена купувати цю вакцину, якщо вона доведе свою ефективність.

"Скоріше за все, вам байдуже, кого і чим вакцинуватимуть у Росії. Але неякісна вакцина чи серйозні побічні дії внаслідок щеплення нею можуть мати дуже небезпечні наслідки для всіх нас. Серед них – величезний підрив довіри до вакцин, який і так став серйозною загрозою для людства. У час стрімкого поширення вірусу та інших небезпечних хвороб це дуже небезпечно", – додала колишня міністерка охорони здоров'я України.

Про реєстрацію першої у світі вакцини проти коронавірусної інфекції президент Росії Володимир Путін заявив 11 серпня. За його словами, вакцина, розроблена в інституті імені Гамалії, ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. Путін повідомив, що одна з його дочок уже зробила щеплення проти коронавірусної інфекції вакциною російського виробництва. 27 серпня глава Кремля сказав, що дочка зробила повторне щеплення і почувається нормально.

Керівник наукової експертизи російського проєкту Inbio Ventures Ілля Ясний вважає, що реєстрація російської вакцини проти коронавірусу суперечить науковим і етичним нормам розроблення ліків. Він вказував, що препарат зареєстрували після випробування на кількох десятках людей, а фінальної стадії клінічних досліджень не проводили.

Зробити щеплення російською вакциною, згідно з опитуванням Вищої школи економіки, ніколи не збирається 45,6% громадян країни. Серед причин такої позиції – побоювання ймовірних побічних ефектів.

У США заявили, що російську вакцину вважають недопрацьованою.

6 жовтня нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук на зустрічі з Путіним сказав, що, перебуваючи в анексованому Криму, зробив щеплення російською вакциною "Супутник V", маніпуляцію провели також його дружині та сину. Нардеп запропонував розглянути можливість потрапляння цієї вакцини в Україну. Путін відповів, що це можливо.

Президент України Володимир Зеленський звернення Медведчука до Путіна назвав цинічним.

Загалом у світі ведуть розроблення більше ніж 200 потенційних вакцин проти COVID-19, заявив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.