У бригаді Гнезділова, який "добровільно демобілізувався", розпочали службове розслідування

Про самовільне залишення частини він заявив 21 вересня
Фото: Сергій Гнезділов / Facebook

У 56-й окремій мотопіхотній Маріупольській бригаді ЗСУ розпочали службове розслідування після того, як їхній військовослужбовець Сергій Гнезділов публічно оголосив про самовільне залишення частини (СЗЧ). Про це 24 вересня повідомляє hromadske з посиланням на пресслужбу ОМБр.

Дії Гнезділова мають ознаки кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 407 Кримінального кодексу України (самовільне залишення військової частини або місць служби, вчинене в умовах воєнного стану), вважають у підрозділі.

"Позиція командування військової частини залишається незмінною – нульова толерантність до скоєння подібних злочинів", – заявили у пресслужбі.

Гнезділов відреагував на рішення колег у Telegram, написавши, що "ОМБр усе правильно прокомунікувала", а "СЗЧ – кримінальний злочин". Військовослужбовець закликав перейти від персоналій до обговорення проблеми демобілізації в умовах війни.

Контекст:

Гнезділов – військовий і громадський активіст, засновник фестивалю "ВиделкаFest" у рідному місті Вилковому й ведучий подкасту від hromadske "++ подкаст". 2019 року добровольцем пішов у ЗСУ, брав участь в АТО. Командир відділення аеророзвідки 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади.

Про самовільне залишення частини він заявив 21 вересня під час дискусії про демобілізацію і строки військової служби на "Фестивалі думок", її транслювало "Суспільне радіо"."Я добровільно демобілізувався. Мене прямо зараз можуть заарештувати, але в тюрмі принаймні є чіткі терміни", – сказав він, уточнивши, що перебуває третій день у СЗЧ.

Увечері 21 вересня він опублікував у Facebook пост про потребу встановлення строків служби в умовах воєнного стану. "П'ять років у Збройних силах лише переконали мене ось у чому: ніхто не народжений для війни... Відсьогодні я йду в СЗЧ до встановлення чітких термінів служби чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною п'ять років бездоганної солдатської служби", – написав він.

Журналіст і громадський діяч Віктор Трегубов 23 вересня вказав на те, що Гнезділов пішов у СЗЧ не з фронту. За його словами, активіст із жовтня 2023 року веде подкасти й організовує фестиваль, а це "неможливо було зробити з передової". Пізніше він додав, що Гнезділов покинув ЗСУ під час лікування, що юридично захищає його від відповідальності.

У серпні Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11322, який передбачає скасування покарання для військових, які вперше дезертували або самовільно покинули частину, але потім повернулися на службу.