У Харківській області бракує місць для лікування хворих на COVID-19 – волонтерка

Медики і волонтери заявили, що місць із киснем у Харкові майже не залишилося
Фото: depositphotos.com
Волонтерка Наталія Попова розповіла, що в Харкові хворі на COVID-19 через брак місць у клініках залишаються вдома, у лікарні їх забирають пізніше у тяжкому стані.

Пошук місць у клініках для хворих на COVID-19 в Харкові є основною проблемою останнім часом. Про це 16 березня "ВBC News Україна" розповіла харківська волонтерка Наталія Попова.

За її словами, часто, щоб не витрачати час, люди залишаються лікуватися вдома, пізніше їх забирають до лікарні в дуже тяжкому стані. На минулих вихідних у Харкові вільними було кілька ліжок у двох лікарнях, у медзакладах почали доставляти ліжка.

"Пацієнти, стан яких погіршувався і вони терміново потребували штучної вентиляції легень, змогли потрапити до реанімації лише після того, як там померло двоє людей", – сказала Попова.

Вона підкреслила, що місць із киснем бракує, але в коридорах ніхто не лежить.

"У день виписок, коли місце звільняється, на нього відразу кладуть іншу людину. Це такий конвеєр. Вільні ліжка ніби є, але надайте до них лікарів і кисень. А краще ШВЛ, а цього немає", – зазначила волонтерка.

Про те, що в Харкові завантажено лікарні для лікування хворих на COVID-19, 14 березня у Facebook повідомив анестезіолог, професор Харківської медичної академії післядипломної освіти Володимир Корсунов.

"Лікарні завантажені вщент, кисневих місць майже не лишилося, реанімації повні по вуха і хворі на неінвазивній вентиляції лежать, де є бодай хоч поточний кисень. Любий профільний департамент, депутати, які відмовилися фінансувати ранню діагностику онкологічних захворювань, віцегубернатори та губернатори! Ще влітку ви били себе в груди, що за два місяці побудуєте в обласній клінічній інфекційній лікарні нову реанімацію та проведете кисень по всіх відділеннях! Де ж воно? Уже березень, а віз стоїть на обіцянках і без коліс", – написав медик.

В обласному департаменті охорони здоров'я розповіли, що в реанімаціях регіону 15 березня було 100 вільних ліжок, а загалом у лікарнях – майже 3 тис.

Ситуацію в ХОДА не вважають критичною, хоча визнають, що хворих стало більше.

"Жодна лікарня не закрилася. Є певний запас ліжок, які заклади мають розгортати в разі критичної ситуації. Така ситуація була і в жовтні, така ситуація була і в січні, коли було зростання захворюваності. Якщо комусь доцільно розганяти ситуацію і говорити, що місць у лікарнях немає, це його особиста справа", – прокоментував заступник начальника обласного управління охорони здоров'я Геннадій Бондарчук.

Директор обласної інфекційної лікарні Павло Нартов повідомив "ВBC News Україна", що у клініці планують відкрити 116 нових кисневих точок за два тижні. Ще 25 точок з’являться з відкриттям нової реанімації.

За його словами, у новій реанімації проводять комунікації. Обіцяну торік реконструкцію почали лише в лютому, затримка сталася через відсутність фінансування.

"Нам реанімація потрібна. Невідомо, коли закінчиться епідемія", – сказав Нартов.

Завершити всі роботи та розпочати приймати нових пацієнтів планують у травні.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на 17 березня в Україні виявлено 1,489 млн хворих на COVID-19, померло 28 986 пацієнтів, повідомив у Facebook міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. У Харківській області, за інформації Ради нацбезпеки і оборони, за весь час пандемії захворіло 91 510 осіб, померло 1750 людей.