У Харкові звели "стоунхендж". Проєкт виграв грант мерії у розмірі 1,5 млн грн та обурив містян

Містяни назвали артоб'єкт інсталяцією "гроші в нікуди"
Фото: Igor Cherniak / Facebook
У спальному районі Харкова, на вулиці Біблика, 2, з'явився артоб'єкт, який містяни називають місцевим "стоунхенджем". Про це 26 грудня повідомило "BBC News Україна".

Інсталяція складається з бетонних конструкцій, розташованих у вигляді стовпів та П-подібних арок, у проєкті використано орнаменти та фігури, які нагадують скіфських баб.

Депутат Харківської міськради Ігор Черняк 24 грудня у Facebook написав, що об'єкт обійшовся міському бюджету в 1,5 млн грн.

"Півтора мільйона за цей ось... артоб'єкт, прости Господи. Це ще епічніше, ніж лавки в метро. Інсталяція "гроші в нікуди". Харків. Епоха пізнього бюджетного розпилу", – наголосив він.

Він порівняв інсталяцію з пам'ятником Альонці в Нововоронежі РФ, який демонтували через те, що він не сподобався місцевим жителям.

"Залишилося Альонку перевезти на ХТЗ", – пожартував Черняк.

На порталі харків'янина зазначено, що проєкт називається "Скіфська спадщина", автор об'єкту Євген Кулик оцінив його в 1 482 680 грн. Він в описі зазначив, що проєкт створено для "підвищення якості життя харків'ян, підвищення культури та туристичної привабливості Харкова".

Директор інформаційного департаменту мерії Харкова Юрій Сидоренко 25 повідомив, що проєкт брав участь у конкурсі "Бюджет участі" 2019 року.

"Харків'яни шляхом голосування в інтернеті його підтримали та обрали одним із фіналістів. Але! Звичайно ж, у такому вигляді "цю споруду" прийнято не буде. Відповідно, про жодну оплату теж не йдеться, – у цьому питанні позиція мера є принциповою. Гроші реалізатору проєкту не сплачено", – наголосив посадовець.

"Бюджет участі" – частина коштів бюджету Харкова, за якою містяни обирають, на що їх витрачати. Переможців обирають шляхом голосування. Бюджет на 2021 рік становив 50 млн грн. Харків'янам запропонували 52 проєкти, зазначило Суспільне.

Список переможців депутати міськради затвердили 30 грудня 2020 року. Автор "Скіфської спадщини" переміг зі ще одним проєктом, який передбачає демонстрацію голографічних 3D-фільмів про Харків.