У Кабміні України вирішили спростити працевлаштування людей з інвалідністю

Процедура подання документів для призначення пільг стане легшою
Фото: depositphotos.com
Уряд України підтримав законопроєкт, який запроваджує в бюджетних установах квоту щодо наймання на роботу осіб з інвалідністю.

Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт, який має на меті полегшити працевлаштування осіб з інвалідністю. Про це написав у Telegram прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками засідання Кабміну 31 березня.

"Кожен українець повинен мати безбар'єрний доступ до робочого місця та можливість брати участь в економічному житті країни. Уряд підтримав законопроєкт Мінсоцполітики, який покликаний змінити підхід щодо працевлаштування людей з інвалідністю", – зазначив глава Кабміну.

Документ вводить стимулювальний інструмент, щоб роботодавці були зацікавленими у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. Уряд ухвалив рішення, яке полегшить одержання особами з інвалідністю чи їхніми законними представниками компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів, зазначив Шмигаль в іншому повідомленні.

"Ми спрощуємо процедуру подання документів для призначення пільг за допомогою введення в дію електронного кабінету особи з інвалідністю", – написав прем'єр.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що чинні норми законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю є недостатньо ефективними. Зокрема, бракує механізмів мотивації роботодавців працевлаштовувати осіб з інвалідністю, повідомили "Українські новини".

Документ вводить справедливий підхід до відповідальності за невиконання встановленої квоти, щоб створити рівну відповідальність для всіх роботодавців за порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю, зазначило агентство. Ця норма стосується бюджетних установ, на які не поширюється норма щодо сплати адміністративно-господарських санкцій.

Законопроєкт постановляє, що підприємства, установи та організації, де середньооблікова кількість осіб з інвалідністю, що працюють, менша, ніж установлено нормативом (4% від середньооблікової кількості співробітників штату на рік, або, якщо в компанії від восьми до 25 співробітників, – одне робоче місце), зобов'язані щорічно сплачувати фінансові санкції.

Суму санкцій визначають у розмірі середньої річної заробітної плати на підприємстві за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю й не зайняте ним. Для роботодавців з кількістю працівників від восьми до 15 осіб розмір санкцій за кожне робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте ним, визначають у розмірі половини середньої річної заробітної плати на підприємстві.