У Києві через пожежі серйозно погіршилася якість повітря. Столиця України – на другому місці у світі із забрудненості

У небі над Києвом зараз помітний легкий серпанок, виразно відчувається запах гару
Фото: Gordonua.com

Уранці 20 вересня в Києві серйозно погіршилася якість повітря. Як повідомляє департамент захисту довкілля та адаптації до змін клімату Київської міськдержадміністрації, в атмосфері фіксують зростання концентрації завислих частинок, у кількох районах столиці – максимальний ("дуже високий") рівень забруднення.

Департамент уточнює, що ймовірною причиною "тимчасового погіршення якості повітря" стали пожежі в Київській області (зокрема, пожежі фіксували у Вишгородському районі). На чотирьох із семи спостережних пунктах зафіксовано максимальний рівень забруднення (від 100 балів і вище).

Видання Texty.org.ua 17 вересня писало, що у столиці відчувається специфічний запах, характерний для пожеж на торфовищах. Зіставивши дані про пожежі, що тривають, і місця залягання торфу, видання дійшло висновку, що "можна простежити чітку залежність між осередками займання і торфовищами".

Скріншот: texty.org.ua

За даними сервісу IQair, повітря в українській столиці зараз – на другому місці у світі через забруднення. Київ поступається лише столиці Єгипту Каїру (видання "Бабель" зазначає, що вранці Київ був на першому місці).

Скріншот: iqair.com

КМДА радить жителям столиці не відчиняти вікон, увімкнути на максимум очисник повітря (якщо він є) та обмежити перебування на вулиці. Також адміністрація рекомендує пити більше води й за можливості відмовитися від використання особистого транспорту.

Синоптикиня Наталка Діденко у Facebook зазначила, що 25 вересня прогнозують сильний вітер, а 27-го – дощі. "Але не варто думати, що тільки вітер 25-го та дощ 27-го покращать ситуацію. Вона, ситуація, може покращитися значно раніше", – додала вона.