У Києві від коронавірусу померла дівчинка віком 21 день. Вона стала наймолодшою жертвою пандемії в Україні – лікар

За весь час пандемії у Київській дитячій інфекційній лікарні було приблизно 500 дітей із коронавірусною інфекцією
Фото: depositphotos.com

У Київській дитячій інфекційній лікарні 2 вересня від коронавірусу померла дівчинка, якій виповнився 21 день, вона стала наймолодшою жертвою коронавірусної хвороби в Україні. Про це в коментарі виданню "Українська правда. Життя" розповіла 8 вересня головна лікарка лікарні Тетяна Камінська.

Дитину у тяжкому стані доправили до лікарні 27 серпня. Тоді їй було всього 15 днів. Із симптомів у неї були задишка, інтоксикація та підвищена температура. У дівчинки діагностували тяжкий респіраторний дистрес-синдром – стан, при якому кисень через легені не може потрапити у кров.

У дівчинки та її матері був підтверджений COVID-19. Як розповіла лікарка, мати дитини захворіла за тиждень після виписки з пологового будинку.

"Дитина надійшла з явищами дихальної недостатності і була госпіталізована у відділення анестезіології інтенсивної терапії... Дівчинка була у той же день заінтубована, відразу підключена до штучної вентеляції легенів, отримала обстеження та лікування згідно з нашим локальним протоколом надання допомоги хворим на COVID-19, але незважаючи на це, її стан прогресивно погіршувався, і 2 вересня вона померла", – розповіла Камінська.

За її словами, за весь час пандемії у дитячій лікарні було приблизно 500 дітей із коронавірусною інфекцією, але в усіх був нетяжкий перебіг хвороби і ніхто не помер.

У березні цього року в Харківській і Донецькій областях лікарі повідомляли про випадки смертей двомісячних немовлят від COVID-19. В обох випадках у дітей були й інші хвороби, зокрема, вроджена вада серця, писали Харківський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ та агентство 0629.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні станом на 8 вересня підтвердили 2,3 млн випадків коронавірусної інфекції, померли 54,1 тис. пацієнтів із COVID-19.

Після поширення штаму "Дельта" діти стали частіше хворіти на коронавірусну інфекцію, зазначала у серпні в ефірі "1+1" лікарка-інфекціоністка Євгенія Менжуліна. Вона пояснювала, що перебіг хвороби COVID-19 у дітей (якщо вона не припала на період ослабленого імунітету або не збіглася з хронічними хворобами) зазвичай легший, часто буває зовсім без симптомів, але діти водночас все одно є переносниками.