У МОЗ України розповіли, коли розглянуть питання скасування носіння масок

Кузін: Маски є обов'язковими за недостатнього рівня охоплення щеплень
Фото: phc.org.ua

Міністерство охорони здоров'я України наразі не розглядає варіанта скасування носіння масок. Про це в інтерв'ю "Українській правді", яке вийшло 29 липня, заявив головний санлікар України Ігор Кузін.

"Ні, ми поки такого не розглядаємо. Хочу повернутися до того рішення Центру контролю та профілактики хвороб – попри те, що вони справді спочатку давали таку рекомендацію, потім внесли корективи та обмеження щодо носіння масок. І зараз вони повертаються до базових вимог, бо справді маски є обов'язковими за недостатнього рівня охоплення щеплень. Ми можемо розглядати [скасування масок] лише тоді, коли більша частина населення є провакцинованою і коли є гарантія, що жодна людина, яка знімає маску в публічному місці або місці скупчення людей, не має ризику передати інфекцію", – підкреслив головний санлікар.

За його словами, найближчу осінь і зиму українцям потрібно буде перебувати у громадських місцях у масках.

"Я впевнений, що всі вже звикли і мають лайфхаки, як їх треба носити. І тут є ще один плюс – восени нас не оминуть гострі респіраторні вірусні інфекції, ми також будемо стикатися з вірусом грипу. Тому маска буде захищати не лише від COVID-19", – додав Кузін.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Кабінет Міністрів України 16 червня 2021 року продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 серпня й установив із 17 червня "зелений" рівень епідемічної небезпеки. Про це йдеться в постанові уряду №611, опублікованій на сайті Кабміну.

Згідно із цим документом, забороняють перебування осіб у громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті без надітих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, зокрема виготовлених самостійно. Окрім того, заборонено перебування громадян на вулицях без документів, що посвідчують особу.

Цього тижня в Україні зростає добова захворюваність на COVID-19. 28 липня було зафіксовано 846 нових випадків коронавірусу. Протягом 27 липня в Україні підтвердили 717 нових випадків коронавірусної інфекції, упродовж 26 липня – 681 новий випадок. Загалом за період пандемії в Україні захворіло 2 250 907 осіб, видужало 2 185 849 осіб, летальних випадків – 52 916.