У Нацслужбі здоров'я України розповіли, скільки коштуватимуть пологи і лікування новонароджених

393 лікарні та пологові будинки уклали договір на надання допомоги під час пологів
Фото: depositphotos.com
Із квітня Національна служба здоров'я України введе пакет на ведення вагітності – 720 грн на місяць.

З 1 квітня тариф на пологи, який платить держава, підвищать до 10 382 грн. Про це розповів голова Національної служби здоров'я України Андрій Віленський в інтерв'ю LIGA.net.

НСЗУ також вводить пакет на ведення вагітності 720 грн на місяць умовно на вісім місяців. Щоб його отримати, медзаклад має надавати повний спектр послуг під час ускладненої вагітності, бути у змозі робити УЗД і дослідження на біохімічні маркери.

Віленський повідомив, що медзаклади, які надають неонатальну допомогу, отримають підвищені коефіцієнти з оплати послуг.

"Це добре для маленьких пацієнтів, яких не перевозитимуть з одного медзакладу в інший. Бо для дитини це ризик. І в неонатологічному пакеті буде умова: мати неонатологічну бригаду, яка зможе надати потрібну медичну допомогу маленькому пацієнтові в дорозі. У неонатальній допомозі у нас буде чи не найвищий тариф", – сказав голова НСЗУ.

Тариф становитиме 113 725 грн для недоношених дітей із вагою до 1,5 кг. Якщо у складі медзакладу є неонатальна бригада, то тариф на допомогу немовлятам до 1,5 кг становитиме 135 тис. грн. Тариф за допомогу новонародженим вагою понад 1,5 кг – 25 115 грн.

За інформацією НСЗУ, загальний бюджет програми медичних гарантій на допомогу під час пологів 2021 року – приблизно 6 млрд грн.