У НСЖУ закликали Зеленського підтримати кримського журналіста і політв'язня Семену

Ситуація, в якій опинився Семена, потребує невідкладного втручання з боку влади, вважають у НСЖУ
Фото: Sergiy Tomilenko / Facebook

Національна спілка журналістів України звернулася до президента Володимира Зеленського із закликом передбачити кошти для придбання житла і призначити президентську стипендію українському журналісту і політв'язню Миколі Семені. Звернення опубліковано на сайті НСЖУ.

У 2020 році Семена покинув анексований Росією Крим і зараз проживає із дружиною в орендованій квартирі в Києві – для подружжя пенсіонерів це дуже значні витрати, ідеться у тексті звернення.

"Журналіст, який залишив півострів з однією валізою речей та ноутбуком, змушений був облаштовуватися на новому місці. Сьогодні Микола Михайлович власним коштом знімає житло для себе і своєї дружини, яка нарешті змогла залишити півострів. Для подружжя пенсіонерів це значна сума щомісяця... Ситуація, в якій опинився журналіст-переселенець, потребує невідкладного втручання з боку влади", – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

У НСЖУ нагадали, що Семена продовжує писати про ситуацію в анексованому Росією Криму та бере участь у заходах солідарності з політв'язнями, переслідуваними РФ.

Минулого року НСЖУ вже подавала кандидатуру Семени для присудження йому президентської стипендії, однак указу досі не підписано, ідеться в повідомленні.

"Ці конкретні справи – це і є визнання високої ціни вільного, правдивого слова в окупованому Криму, яку заплатив Микола Семена", – підкреслили у НСЖУ.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

22 вересня 2017 року "Залізничний суд Сімферополя" ув'язнив Семену на два з половиною роки умовно з випробувальним строком на три роки за "заклики до порушення територіальної цілісності Росії".

18 грудня апеляційна інстанція пом'якшила вирок у частині додаткового покарання: строк заборони на публічну, зокрема журналістську, діяльність скоротили із трьох років до двох.

У грудні 2019 року Національна спілка журналістів України закликала українську владу внести Семену до списку осіб для взаємного звільнення між Україною і тимчасово не підконтрольними Києву територіями, а також сприяти його поверненню на материкову частину України.

14 січня 2020 року "Залізничний суд Сімферополя" задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова і його підзахисного Семени про дострокове припинення випробувального строку і зняття судимості. Після того як це рішення набуло законної чинності, журналісту зняли заборону на публічну діяльність.

18 лютого Семена виїхав із Криму на материкову Україну на лікування.