У програму "Велика реставрація" додали 26 історичних пам'яток, зокрема Одеський художній музей

Міністерство має намір відреставрувати Одеський художній музей (палац Потоцьких)
Фото: wikiwand.com
Бюджетний комітет Ради схвалив виплату субвенцій із бюджету Міністерства культури та інформполітики для відновлення пам'яток місцевого значення в межах програми "Велика реставрація". Про це повідомив у Facebook 20 жовтня міністр культури Олександр Ткаченко.

Він пояснив, що комітет дозволив витрачати кошти на об'єкти, які належать до комунальної, а не державної форми власності. Завдяки цьому до списку програми "Велика реставрація" цьогоріч занесуть ще 26 об'єктів.

"Деякі з культурних пам’яток перебувають саме в комунальній формі власності, але від цього їхня цінність ніяк не зменшується. Як і потреба в ремонтно-реставраційних роботах", – зазначив чиновник.

Міністр опублікував перелік 26 пам'ятників, на реставрацію яких виділять фінансування з держбюджету. У списку, зокрема, будівля Одеського художнього музею, Луцька вежа в Острозі, замок Радзивілів XVI ст. у Волинській області, кілька театрів і музеїв у різних регіонах.

Заявки на реставрацію обласні державні адміністрації передали в міністерство, а з них експертна рада при Мінкульті обрала 26 проєктів.


Контекст:

У лютому 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні за три роки в межах державної програми "Велика реставрація" збираються відреставрувати приблизно 150 об'єктів історичної та культурної спадщини.

Ткаченко 17 лютого в інтерв'ю LB.ua повідомив, що 2021 року на програму "Велика реставрація" заклали 2 млрд грн. Із них 1,7 млрд грн – це очікувані надходження від гральної діяльності, а 300 млн грн – із загального фонду держбюджету. Ткаченко сказав, що програма розрахована щонайменше на три-чотири роки.

У травні пресслужба Мінкульту опублікувала список із 22 проєктів, які увійшли до програми у 2021 році. Серед них кілька об'єктів Києво-Печерської лаври, обстеження і протиаварійні роботи в Хотинській фортеці, ремонт кількох будівель та розроблення проєкту реставрації дзвіниці Софії Київської.

У липні Рада додатково виділила 1 млрд грн на реставрацію пам'яток культурної спадщини.