У розпродажу в'язниць покупців переважно цікавлять земельні ділянки – Мін'юст України

В Україні 27 законсервованих в'язниць, які Мін'юст збирається продати
Фото: depositphotos.com

В'язниці, які Міністерство юстиції України виставляє на продаж, – у поганому технічному стані. Навряд чи інвестори захочуть відновлювати в приміщеннях інфраструктуру. Таку думку висловила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

В ініційованому Міністерством юстиції України розпродажу в'язниць покупців переважно цікавлять не приміщення, а земельні ділянки. Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, повідомив 11 вересня урядовий портал.

"Установи перебувають у поганому технічному стані. Але ми розуміємо, що покупець навряд чи захоче займатися цими приміщеннями саме як в’язничною інфраструктурою. Скоріше за все, відбудеться зміна їхнього цільового призначення і будуть побудовані нові приміщення", – зазначила Висоцька.

За її інформацією, на продаж виставлять приміщення, у яких вже щонайменше рік не жили засуджені, а ці установи не функціонували як в'язниці. Вони свого часу були законсервовані, наразі їх просто охороняють, обслуговують за рахунок державних коштів.

Інформацію про стан, площі приміщень, земельних ділянок, на яких вони розташовані, повідомлять учасникам аукціону. Об'єкти інфраструктури пенітенціарної системи підуть з молотка через майданчик ProZorrо, ідеться в повідомленні.

"Офіційно торгів по продажу в'язниць ще немає. Наразі ми перебуваємо в процесі підготовки документів. Але ми завчасно публічно оголошуємо про такий продаж для того, аби, по-перше, якомога більше коло потенційних покупців змогло дізнатися про таку нашу ініціативу і про можливість придбати ці приміщення. А по-друге, для того, щоб торги відбулися на відкритому прозорому аукціоні і державне майно було відчужене за справедливою ринковою ціною", – підкреслила заступниця міністра.

У листопаді 2019 року міністр юстиції України Денис Малюська анонсував масове скорочення кількості в'язниць в Україні. За його словами, це дасть змогу спрямувати зекономлені кошти на поліпшення якості харчування, побуту та лікування ув'язнених, а також на підвищення заробітної плати співробітникам пенітенціарних установ.

Коментуючи запуск першого етапу скорочення в'язниць, міністр підкреслив, що Мін'юст не може дозволити собі утримання в'язниці, яку завантажено на 30–40%.

У червні міністр говорив, що в Україні 27 законсервованих в'язниць, які можна продати.