"У свої 30 Україна сповнена бадьорості, рішучості, енергії та молодості". Посол ЄС привітав українців із Днем Незалежності українською мовою

Посол Євросоюзу привітав Україну
Фото: EPA
Голова представництва Євросоюзу в Україні Маті Маасікас привітав українців із 30-річчям незалежності українською мовою. Його відеозвернення у Facebook представництво опублікувало 24 серпня.

"Дорогі українці! Сьогодні ваша країна відзначає 30-ту річницю незалежності. У свої 30 вона сповнена бадьорості, рішучості, енергії та молодості. Я родом з Естонії, та я добре розумію справжнє значення незалежності, звільнення з тенет імперії. Це означає, що народ залишає негативний досвід позаду, відновлює свою ідентичність і встановлює право вирішувати власну долю. За словами Тараса Шевченка, "у своїй хаті – своя правда, і сила, і воля". Український народ ліпше знає, що для нього найкраще", – сказав посол.

Він зазначив, що європейський вибір і європейські прагнення України "повністю визнаються Євросоюзом".

За словами дипломата, незаконна анексія Криму Росією і російська агресія й далі для України є "надзвичайним викликом" протягом останніх семи років.

Маасікас зазначив, що за час незалежності Україна досягла значних успіхів у розвитку. А 2014 року партнерство України і ЄС переросло в Угоду про асоціацію.

"Україна стала одним із пріоритетних торговельних партнерів ЄС і найбільшим реципієнтом фінансової допомоги Євросоюзу. Для України і українського суспільства Угода про асоціацію символізує політичну волю до подальших перетворень. Їхні підвалини – взаємна відданість демократії, верховенства права, прав людини і основоположних свобод. Це наші спільні цінності", – сказав він.

Посол додав, що Євросоюз "одностайний у солідарності з Україною" і підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

"А невизнання незаконної анексії Криму залишається незмінним. Як Європи немає без України, так немає і безпечної Європи без незалежної та безпечної України. Євросоюз є і залишиться найбільшим та найнадійнішим партнером України. Зі святом вас!" – заявив він.


Контекст:

24 серпня Україна святкує 30-ту річницю незалежності.

У Києві сьогодні заплановано низку заходів. Зокрема, відбувся військовий парад в Києві, а також морський парад в Одесі.