У Запоріжжі відновили рух через греблю ДніпроГЕС. Відео

У Запоріжжі ухвалили рішення не відкривати рух через греблю ДніпроГЕС після обстрілу 1 червня
Фото: Запорізька обласна прокуратура / Facebook (архів)

У Запоріжжі 5 червня відновили дорожній рух через греблю Дніпровської ГЕС, яка зазнала пошкоджень через російський обстріл 1 червня. Про це у Facebook проінформував голова ОВА Іван Федоров.

"За чотири дні від моменту ворожого обстрілу люди, які займалися відновленням руху, зробили неймовірне, – написав Федоров. – Усі працювали цілодобово, щоб мешканці Запоріжжя якомога швидше могли пересуватися між двома берегами безпечно і без заторів".

Контекст:

Уранці 1 червня Федоров повідомляв, що внаслідок нової ракетної атаки російських окупантів по Запоріжжю є влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури. Він не уточнив, про який об'єкт ідеться, але патрульна поліція Запорізької області повідомила про тимчасове перекриття руху на Дніпровській ГЕС.

Компанія "Укргідроенерго" поінформувала, що 1 червня пошкоджень зазнало дві ГЕС, до того ж пошкоджено не лише обладнання, а й інфраструктуру поряд зі станціями.

Пізніше Федоров розповів, що після обстеження пошкоджень Дніпровської ГЕС у Запоріжжі ухвалили рішення не відкривати рух через греблю щонайменше найближчими днями.

Дніпровська гідроелектростанція у Дніпровському районі Запоріжжя – перша ГЕС, яку побудували на річці Дніпро, і п'ята (передостання) сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Як вказали в "Укргідроенерго", установлена потужність станції станом на січень 2022 року сягала 1578,6 МВт. Зазначено, що Дніпровська ГЕС складається із двох електростанцій: Дніпровської ГЕС-1 і Дніпровської ГЕС-2, які утворюють єдиний комплекс гідротехнічних споруд, розташованих під однією греблею.