На учасника акції протесту під Офісом президента Стафійчука склали адмінпротокол за орден Богдана Хмельницького

Сорд добровільно віддав орден поліції
Фото: Влад Сорд / Facebook
Поліція склала адмінпротокол на одного з учасників акції протесту під будівлею Офісу президента України Владислава Стафійчука. Правоохоронці вважають, що він підробив орден Богдана Хмельницького III ступеня.

Поліцейські склали адміністративний протокол на  учасника акції протесту під будівлею Офісу президента України Владислава Стафійчука (Влада Сорда), що перебуває під домашнім арештом, за незаконні дії щодо державних нагород. Про це розповіли в поліції Вінницької області 30 березня.

Правоохоронці повідомили, що інформація про нагородження Сорда орденом Богдана Хмельницького III ступеня з'явилася кілька днів тому у ЗМІ. Ця інформація є неправдивою, зазначили в поліції.

"Указаний громадянин державними нагородами не нагороджувався", – додали поліцейські.

На Влада Сорда склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 186-1 (незаконні дії щодо державних нагород) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали адміністративної справи й вилучений у Сорда орден Богдана Хмельницького III ступеня надішлють до суду. Штраф за вказаною статтею становить від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–1700 грн).

На відео, яке опублікувала поліція, Сорд сказав про "зацікавленість у тому, щоб розібратися, хто й навіщо роздавав ці нагороди". Він добровільно віддав поліції орден.

"BBC News Україна" 23 березня цитувала розповідь підозрюваного про лікування в госпіталі імені Іллі Мечникова у Дніпрі. За словами Сорда, у цей час йому вручив орден Богдана Хмельницького колишній глава Державної служби охорони Валерій Гелетей.

У Києві 20 березня біля Офісу президента відбувалася акція на підтримку засудженого одеського активіста Сергія Стерненка. Мітингувальники вимагали відпустити Стерненка, фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, накласти санкції на колишнього заступника голови адміністрації четвертого президента України Віктора Януковича Андрія Портнова. Також серед їхніх вимог – відставка генпрокурорки Ірини Венедіктової й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Протестувальники кидали фаєри, шумові гранати, а потім запустили феєрверки. Розбили скло в будівлі ОПУ, розмалювали стіни, а табличку "Президент України" підпалили. На акції затримали одну людину – Стафійчука. 23 березня суд відправив його під домашній арешт. Стафійчуку інкримінують хуліганство.

В ОПУ оцінили збитки від заворушень у 2 млн грн. Згідно з повідомленням на сайті Офісу президента, унаслідок запуску феєрверків пошкоджено двері та внутрішнє оздоблення тамбура одного з під'їздів.

22 березня клінінгова компанія розпочала очищати будинок від написів. Директор компанії Сергій Козолуп оцінив строк робіт в чотири дні. На запитання про оцінну вартість робіт Козолуп відповів: "Точно не 2 млн".

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що у провокаторів був план із кровопролиття, але поліція не допустила цього. Поліція розслідує події як хуліганство.