Україна обговорює з Німеччиною питання забезпечення вакциною від COVID-19 – Мельник

У світі ведуть розроблення понад 200 потенційних вакцин від COVID-19
Фото: ЕРА

10 вересня відбулися переговори міністрів охорони здоров'я України та Німеччини Максима Степанова і Єнса Шпана. Про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов обговорив із німецьким колегою Єнсом Шпаном питання забезпечення України вакциною від COVID-19. Про це написав посол України в Німеччині Андрій Мельник у своєму Twitter.

За його словами, переговори міністрів відбулися 10 вересня – у день телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

"У центрі уваги – забезпечення України вакциною проти COVID-19. Розраховуємо на солідарність німецьких друзів!" – уточнив він.

У світі ведуть розроблення понад 200 потенційних вакцин від COVID-19, заявив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус. 31 компанія перейшла до клінічних випробувань на людях.

У травні американський президент Дональд Трамп припустив, що вакцину від коронавірусу можуть створити й випробувати до кінця 2020 року. Науковці та експерти у сфері охорони здоров'я висловили стурбованість, що Трамп може чинити тиск на Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, щоб воно зробило вакцину доступною до виборів президента в листопаді цього року, аби підвищити його шанси на переобрання.

Про реєстрацію першої у світі вакцини від коронавірусної інфекції президент Росії Володимир Путін заявив 11 серпня. За його словами, вакцина ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі необхідні перевірки. Путін повідомив, що одна з його дочок уже зробила щеплення від коронавірусної інфекції вакциною російського виробництва. Керівник наукової експертизи російського проєкту Inbio Ventures Ілля Ясний вважає, що реєстрація російської вакцини проти коронавірусу суперечить науковим і етичним нормам розроблення ліків. Він вказував, що препарат зареєстрували після випробування на кількох десятках людей, а фінальної стадії клінічних досліджень не проводили. У США заявили, що російську вакцину вважають недопрацьованою.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що коронавірус становитиме серйозну загрозу, поки не винайдуть вакцини. На думку глави Європейського агентства лікарських засобів Марко Кавалері, у кращому разі вакцина буде готовою наступного року.