Україна отримає безплатно вакцини проти коронавірусу для 4 млн осіб – Ляшко

Україна отримає безкоштовну вакцину проти коронавірусу
Фото: EPA

У першій половині 2021 року приблизно 4 млн громадян України зможуть вакцинуватися проти коронавірусу безплатною вакциною, яку країна отримає в межах міжнародного механізму COVAX, розповів головний санлікар України Віктор Ляшко.

Україна отримає вакцину проти коронавірусу безплатно для 4 млн осіб в межах глобального механізму COVAX. Про це у Facebook 18 листопада повідомив головний санлікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Сьогодні стало відомо, що Україна, як одна із країн, яка включена в роботу глобального механізму COVAX, має можливість отримати вакцини від коронавірусної хвороби у кількості доз, яка дорівнює 20% населення, безкоштовно. Це означає, що близько 4 млн громадян України зможуть вакцинуватися в першій половині 2021 року за рахунок фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів та урядів інших країн", – написав він.

Ляшко зазначив, що у списку вакцин, які отримає Україна, – кандидат у вакцини від американської фірми Moderna.

"Ставимо перед собою завдання забезпечити імунізацію якомога більшої кількості населення перевіреними, якісними та безпечними вакцинами у 2021 році як за рахунок глобальних ініціатив, так і за рахунок державного бюджету України", – додав він.

Пізніше прессекретарка Ляшка Оксана Фартак пояснила hromadske, що Україна отримає приблизно 8 млн доз вакцини, але щеплення необхідно буде робити двічі, тобто фактично вакцинують 10% населення – майже 4 млн осіб.

Фартак розповіла, що насамперед вакцину отримають медики, учителі, правоохоронці та літні люди.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що Україна отримає вакцину проти COVID-19 в межах COVAX у другому кварталі 2021 року.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я станом на 3 листопада, у світі 47 виробників вакцини проти COVID-19 є кандидатами на клінічну оцінку виготовленої вакцини. Доклінічні випробування проводить 155 компаній.

Американська компанія Pfizer заявила 9 листопада, що її вакцина проти COVID-19 BNT162b2, розроблена спільно з німецькою BioNTech, мала понад 90% ефективності у третій фазі клінічних випробувань. Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус назвав цю вакцину "дуже багатообіцяльною". Pfizer вже встигла продати приблизно 82% доз своєї вакцини. Компанія ще продовжує дослідження BNT162b2.

Інша американська біотехнологічна компанія Moderna повідомила 16 листопада про успішне завершення другої фази клінічних досліджень в середині липня. У ній брало участь 45 осіб від 18 до 55 років. Третя, фінальна, фаза випробувань mRNA-1273 стартувала 27 липня. Ця вакцина мала 94,5% ефективності. Компанія планує до кінця 2020 року виготовити 20 млн доз для відправлення у США та від 500 млн до 1 млрд доз 2021 року – для продажу в інші країни.

Про реєстрацію "першої у світі вакцини" проти коронавірусної інфекції – "Супутник V" ("Гам-КОВІД-Вак") – заявляв також президент Росії Володимир Путін 11 серпня. Але вона не пройшла третьої стадії клінічних випробувань. У США її вважають недопрацьованою. Відомі випадки захворювання на COVID-19 серед вакцинованих цим препаратом.