Україна повернула з окупації ще 10 дітей. Наймолодшій всього три роки

Дітям, яких вдалося повернути на підконтрольну Україні територію, надали необхідну психологічну й медичну допомогу
Фото: Микола Кулеба - Mykola Kuleba / Telegram (архів)

На підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще 10 дітей. Їх вивезли з тимчасово окупованої Херсонської області. Про це 16 вересня повідомили у благодійній організації Save Ukraine, яка займалася їхнім поверненням.

"Це діти з півдня України. Серед них двоє дітей-сиріт і двоє мають батька, який служить у ЗСУ. Загалом, кількість повернених українських дітей нашою командою вже досягла позначки 497", – ідеться в повідомленні.

За інформацією Save Ukraine, росіяни погрожували одній із врятованих сімей забрати їхніх п'ятьох дітей, коли дізналися, що ті не відвідують пропагандистських уроків. А одного разу прийшли до них додому й забрали українські паспорти батька і старшого брата. Після численних погроз сім'ї довелося оформити російські документи, щоб мати можливість без зайвих проблем виїхати з окупації.

Також вдалося повернути двох братів шести й восьми років, які не бачили свою маму два з половиною роки.

"Наймолодшій врятованій дитині лише три роки. Дівчинка майже не памʼятає мирне життя. Її мама довго вмовляла чоловіка виїхати з окупації і врешті вирішила покинути його, тільки щоб дати можливість доньці мати повноцінне дитинство", – кажуть у Save Ukraine.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни", з України депортовано понад 19,5 тис. дітей, точну кількість зараз установити неможливо. Повернути вдалося лише 388 дітей. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тис. дітей.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук говорила, що, оскільки частина території України зараз в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

У квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України в Росію.

У травні Лубінець сказав, що Україна має докази того, що влада Білорусі також бере участь у депортації українських дітей.