Україну тероризує "британський" штам коронавірусу – Степанов

Степанов: На передній план виходить необхідність "постковідної" реабілітації
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook
"Британський" штам коронавірусу, який шириться в Україні, заразніший і має більший відсоток ускладнень, зазначив міністр охорони здоров'я країни Максим Степанов.

В Україні шириться "британський" штам коронавірусу. Про це 30 березня на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Унаслідок мутацій вірусу і появи нових його небезпечних штамів, у тому числі і "британського", який сьогодні фактично тероризує нашу країну, на передній край виходить необхідність постковідної реабілітації", – сказав він.

За словами міністра, медики "фіксують до 70% різних постковідних ускладнень".

"Британський вірус більш заразний, більш "молодий", із високим відсотком ускладнень і важкою клінічною картиною. Він укладає в реанімацію навіть молодих людей без супутніх захворювань. Наші лікарі навчилися боротися і проти цього штаму", – пояснив Степанов.

Перші випадки "британського" штаму коронавірусу підтвердили в Україні на початку березня у хворих з Івано-Франківська. 19 березня Степанов говорив, що такий штам вже виявлено по всій Україні.

В Інституті молекулярної біології і генетики НАН України поінформували, що в Україні виявили нову мутацію "британського" штаму коронавірусу, яка відрізняється від вірусу, уперше виявленого у Великобританії.

Всесвітня організація охорони здоров'я зазначала, що "британський" штам коронавірусу виявлено у 125 країнах.

Станом на 30 березня в Україні підтвердили понад 1,6 млн випадків коронавірусної інфекції, із них 10 533 – протягом останньої доби. Від початку епідемії у країні померло 32,4 тис. пацієнтів із COVID-19, видужало 1,3 млн людей.