Україна вводить підготовчі курси для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій

Підготовчі курси цього року діятимуть на базі семи навчальних закладів

Фото: depositphotos.com
У бюджеті Мінреінтеграції України закладено приблизно 130 млн грн на підготовчі курси та інші програми реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій.

Україна у 2021 році вводить пілотний проєкт спеціальних підготовчих курсів для абітурієнтів із тимчасово окупованих території Донбасу та Криму. Про це 21 січня на пресконференції в Києві повідомила виконавча директорка громадської організації "Фонд "Відкрита політика" Ірина Жданова, відео опубліковано на YouTube-каналі агентства "Інтерфакс-Україна".

За її словами, вже ухвалили відповідні зміни до закону "Про вищу освіту", а в бюджеті Мінреінтеграції заклали приблизно 130 млн грн на підготовчі курси та інші програми реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій.

Підготовчі курси цього року діятимуть на базі семи навчальних закладів:

  • Донецький національний технічний університет (місто Покровськ);
  • Таврійський національний університет імені Вернадського (Київ);
  • Херсонський державний університет;
  • Східноукраїнський національний університет імені Даля;
  • Луганський національний університет імені Шевченка;
  • Національний педагогічний університет імені Драгоманова;
  • Маріупольський державний університет.

Починаючи вже із січня, підготовчі курси проводитимуть дистанційно, з огляду на карантин. Із жовтня Мінреінтеграції планує переводити їх на денну форму навчання. Кількість навчальних закладів, на базі яких проводитимуть курси, згодом планують збільшувати.

Як повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, минулого року через освітні центри "Крим – Україна" вступило 397 осіб, "Донбас – Україна" – 1629 осіб. Це найбільші показники протягом останніх п'яти років. Рекордсменом за кількістю дітей із тимчасово окупованих територій є Східноукраїнський національний університет імені Даля, куди вступило 180 осіб.

Випускники з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступають за спрощеною процедурою в українські виші із 2016 року. Для цього створили освітні центри "Донбас – Україна" і "Крим – Україна". Раніше кількість вишів, у які могли вступати абітурієнти з окупованих територій за спрощеною процедурою, була обмеженою, серед них фактично не було рейтингових університетів.

Жителі окупованих територій не займають бюджетних місць інших абітурієнтів, оскільки із 2016 року для них виділено окрему квоту, яку визначає Міністерство освіти.