Українка, яка здобула медаль Філдса, хоче витратити премію на допомогу Україні

Вязовська стала другою жінкою за більше ніж 80-річне існування премії Філдса, яка здобула її
Скріншот: International Mathematical Union / YouTube
Українка, лауреатка Філдсівської премії – найпрестижнішої нагороди в галузі математики – Марина Вязовська в інтерв'ю "Німецькій хвилі" розповіла, що грошовий еквівалент премії – 15 тис. канадських доларів (341 тис. грн) – хоче витратити на допомогу Україні.

"Мені дуже хотілося б використати ці гроші на підтримку України, бо зараз усі українці за кордоном працюють на те, щоб підтримати якось нашу державу, щоб перемогти, щоб відбудувати те, що зруйновано. Тому мені здається, це було б правильним", – зауважила вона.

Вязовська стала другою жінкою за більше ніж 80-річне існування премії, яка її здобула. Українка каже, що хотіла б, щоб жінок у науці було більше.

"Я сподіваюся, що стався зсув і жінок-лауреатів цієї премії стане набагато більше. І я ще дуже сподіваюся, що, можливо, ще за мого життя це питання зникне і ніхто не дивуватиметься, що в якийсь рік чотири жінки отримають премію, і це стане нормою", – сказала вона.

Математичка не живе в Україні вже багато років, але тут мешкають її батьки і до початку війни жили її сестри, племінники, багато друзів та родичів.

"І, звичайно, це дуже боляче, я дуже переживаю за їхню безпеку. Це все торкнулося всіх українців, навіть тих, хто не живе безпосередньо в Україні й не перебуває під безпосередньою загрозою", – зазначає вона.

Контекст:

Марина Вязовська закінчила Київський ліцей природничих наук №145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2010-му захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему "Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері", а 2013 року здобула ступінь докторки природничих наук у Боннському університеті, захистивши дисертацію "Модулярні функції та особливі цикли".

У 2016 році Вязовська здобула міжнародну "Премію Салема", яка є аналогом Нобелівської премії в галузі математики, також за відкриття в галузі щільного укладання сфер.

5 липня вона стала одним із чотирьох лауреатів Філдсівської премії.