Українці обурилися вироком трьом підліткам за сексуальне насильство над школяркою

Українці засуджують ситуацію із сексуальним насильством над школяркою і вироком суду
Фото: depositphotos.com
Українці у соціальних мережах обурюються рішенням Воловецького районного суду в Закарпатській області у справі про зґвалтування неповнолітньої дівчинки трьома підлітками.

Суд дав 14-річному і двом 15-річним підліткам за сексуальне насильство п'ять років ув'язнення, при цьому звільнив злочинців від покарання, призначивши їм випробувальний термін на два роки та зобов'язавши виплатити компенсації потерпілій по 60 тис. грн.. Користувачі соцмереж обурені надто м'яким, на їхню думку, рішенням.

Телеведуча Маша Єфросиніна в Instagram звернулася із запитанням до судді, яка ухвалила вирок, скільки коштує її совість.

Народна депутатка ("Голос") Інна Совсун обурилася рішенням суду і позитивними характеристиками, які дали підліткам учителі у школі.

"У мене зла не вистачає на таку судову систему. Учителів, у яких язик повертається роздавати такі позитивні характеристики, на гарматний постріл не можна підпускати до дітей", – написала вона.

Совсун зазначила, що зловмисники заявили про часткову компенсацію потерпілій. За її словами, у схожих випадках часто від жертви відкуповуються або залякують її. Вона повідомила, що подала до Верховної Ради законопроєкт, який дає змогу відкривати кримінальну справу про зґвалтування, сексуальне насильство, домашнє насильство, примус до аборту або стерилізації без заяви потерпілої або потерпілого, а якщо заяву заберуть, справу однаково неможливо буде закрити.

Головна редакторка науково-популярного ресурсу "Гендер в деталях" Тамара Злобіна заявила, що такий вирок нормалізує сексуальне насильство.

"Це класика культури зґвалтування. Вважати, що сексуальне насильство над жінкою, дівчинкою – це таке, не страшно. Як у носі поколупатися. А ось те, що ґвалтівники понесуть відповідальність – ось це погано, бідні хлопчики! Їм же життя зламають! Зламані жіночі психіка і життя не рахуються", – заявила вона.

За її словами, ґвалтівники і їхнє оточення переконалися у безкарності за такі злочини.

"Уся школа не лише знає про факт зґвалтування – усі бачили відео, у деталях. І учениці будуть сидіти в одному класі з ґвалтівниками ще кілька років. Ці хлопці з "позитивною характеристикою" (ну бо хіба сексуальне насилля над жінкою може зіпсувати характеристику?) продовжать учитися в тій школі, разом із тією, яку вони скривдили. Після того, як це побачила вся школа – і побачила, що їм за це нічого не було, що вчителі цих ґвалтівників підтримали. Сказати, який висновок діти зроблять із цієї історії? Звісно, зрозуміють, що можна ґвалтувати, знімати це, викладати в інтернеті – і тобі за це нічого не буде, якщо ти не забував називати Марію Петрівну на ви і по батькові", – написала вона.

Блогерка Олена Пшенична заявила про бездіяльність директора школи та вчителів і висловила сподівання, що всі причетні до ситуації дістануть по заслугах.

"Дивлюся інтерв'ю директорки школи, яка місяць після зґвалтування невинним телятком кліпає в камеру і каже: "Та то ж на канікулах було, ми не знали". А те, що відео зі зґвалтуванням (так, ушльопки все зняли, завантажили в інтернет і поширили у школі) місяць гуляло між школярами, директорку не бентежить. Потім відео директорка, очевидно, побачила.Тільки от чомусь це не завадило класним керівникам хлопців і шкільному психологу написати кривдникам позитивні характеристики. Мовляв, хлопці хороші, завжди були чемні, ростуть у повних родинах (оце прям моє любименьке). До речі, всі ці позитивні характеристики у тексті вироку згадуються регулярно", – написала вона.

Юристка Роксолана Гера прокоментувала перекваліфікацію кримінальної справи. За її словами, кримінальну статтю під час справи змінили через нижню межу покарання, яке можна застосувати. За її словами, за зґвалтування це сім років позбавлення волі, а за статтею, яку в підсумку застосували, – п'ять. А звільнити від відповідальності на випробувальний строк можна неповнолітніх, якщо призначено позбавлення волі якраз до п'яти років, зазначила вона.

Політичний експерт Валентин Гладких заявив, що хотів би бачити вирок суду в цій справі, якби потерпілою була не дівчинка з бідної сім'ї, а дочка прокурора.

"Було б цікаво побачити, як суддя винесе у такому разі умовне покарання і як прокуратура відреагує. Але ж то була б донька прокурора – блакитна кров, недоторканна, – кривдники згнили б у тюрязі, а це селянка, холопка... Таких гонорові нащадки шляхетних родів навіть геть дрібних можуть ґвалтувати ледь не на законних підставах, бо мамка – секретарка сільради відмаже, учителі характеристики такі напишуть, що, читаючи їх, складеться враження, ніби Ісус втілився у тіла трьох підлітків, аби здійснити ґвалт над непорочною дівою; а ще й однофамілець є нібито у столичній прокуратурі. У крайньому випадку можна змусити потерпілу замовкнути, залякавши і кинувши з барського плеча якусь копійчину. Наприклад, у цьому випадку обвинувачені, визнаючи свою провину, висловили готовність відшкодувати 250 баксів. Більшого не варта. А буде вередувати – тим гірше для неї, бо трохи більше дадуть прокурорам і судді і потерпіла взагалі ні з чим лишиться", – написав він.

Блогерка Наталя Петрейко заявила, що кожен, хто покриває ґвалтівників, є співучасником злочину.

"Викладачі дали хлопцям позитивні характеристики, щоб їх не покарали. Ну бо хіба зґвалтування дівчинки вартує того, щоб хлопчикам ламати долі?! А дівчинка що? А нічого. Має далі вчитися із ґвалтівниками в одному класі. У моїй країні щось іде не так. Це страшніше, ніж війна, це страшніше, бо це сприймається як норма. Безкарність – це норма", – написала вона.

Журналіст Віталій Глагола розповів, що батько дівчинки готовий боротися до кінця і подавати апеляцію на рішення суду. За його словами, ситуацію донесли до Офісу генерального прокурора і Вищої ради правосуддя. Дівчинці збирають адвокатів, а Єфросиніна знайшла їй психолога, розповів він.

"Віктор Микита, голова Закарпатської ОДА, теж обурений рішенням суду по зґвалтуванню дівчинки. За його дорученням уже працюють соцслужби. В ОВА закликають батьків та дітей не замовчувати такі інциденти", – написав Глагола.

Контекст:

16 березня у Воловецькому районі Закарпатської області суд ухвалив вирок трьом підліткам, яких обвинувачували у груповому зґвалтуванні школярки.

Справу розглядали за ст. 152 Кримінального кодексу України (зґвалтування). Але суд визнав підлітків винними за ч. 3 ст. 153 (вчинення дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (сексуальне насильство), вчинене групою осіб стосовно неповнолітньої особи).

Підлітків засудили до п'яти років позбавлення волі, суддя Оксана Софілканич звільнила їх від покарання, призначивши два роки випробувального строку.