Українці почали активніше сплачувати аліменти. У Мін'юсті це пов'язують із мобілізацією

За словами Міненка, приріст сплати аліментів порівняно з минулим роком становить 30%
Фото: depositphotos.com

Сплата аліментів протягом 2024 року в Україні зросла на 30%. Про це 3 жовтня керівник Центрального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко повідомив в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

Міненко зазначив, що пов'язує це з правом відтермінування від мобілізації.

"Якщо в багатодітного батька є троє або більше неповнолітніх дітей, він має право на відстрочку від мобілізації, якщо він їх утримує. Тобто утримання не означає бути просто фізіологічним батьком, це означає брати участь у житті дитини, у тому числі й у майновому плані, тобто справно сплачувати аліменти в разі, якщо вони є", – пояснив Міненко.

Він нагадав, що відтермінування від мобілізації не надають чоловікам, заборгованість яких перевищує три місяці, адже в такому разі вважають, що батько не утримує своїх дітей у належний спосіб.

"Такі механізми держави спонукають наших громадян більш справно сплачувати аліменти. Ми бачимо, що статистика є позитивна і приріст порівняно з минулим роком становить 30%", – розповів Міненко.

Контекст:

21 серпня 2024 року сервіс відкритих даних Opendatabot повідомив, що від початку повномасштабної війни РФ в Україні на 14% побільшало боргів за аліментами. Станом на початок серпня в єдиному реєстрі боржників зафіксовано майже 190 тис. проваджень щодо боржників, приблизно 9% із неплатників – жінки.