Українці зібрали 100 млн грн на "ловця дронів" за вісім годин

Українці зібрали гроші на систему протидії безпілотникам
Фото: defence-ua.com
Лише за день українці змогли закрити збір пожертв на систему протидії ворожим дронам. Про це повідомив один із ініціаторів збору, співзасновник Monobank Олег Гороховський 14 жовтня у Telegram.

"100 млн грн за вісім годин! Це як взагалі називається? Це диво?! Ні! Це крутість українців, помножена на ненависть до ворога і зведена до ступеня любові та поваги до ЗСУ", – написав він.

Неймовірні результати також прокоментував віцепрем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він подякував усім, хто брав участь у зборі, і закликав не зупинятися, оскільки Україні потрібно більше систем протидії ворожим дронам для потужної охорони критичної інфраструктури країни.

Збір запустили вранці 14 жовтня з ініціативи фандрайзингової платформи UNITED24, Monobank і українського блогера Ігоря Лаченкова. Серед тих, хто переказав гроші, розіграють спеціальний наклад браслетів із останньої довоєнної партії сталі з маріупольського заводу "Азовсталь" 1 тис., браслетів із написом "Вірю ЗСУ", 100 з яких власноручно підписав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Контекст:

У війні проти України Росія використовує іранські дрони-камікадзе Shahed-136. За даними сайта "Мілітарний", довжина безпілотника – приблизно 3 м, розмах крил – понад 2 м, вага його бойової частини становить 40–50 кг. Дрон літає на висоті від 60 до 4 тис. м зі швидкістю приблизно 180 км/год. У БПЛА гучний двигун, тому дрон чути за кілометри. Заявлена дальність дії такого безпілотника – 2,5 тис. км, повідомила британська розвідка.

Британська розвідка стверджує, що окупанти використовують іранські дрони-камікадзе в Україні щонайменше із серпня. Вони перефарбували БПЛА у свої кольори й назвали "Герань-2".

Українські військовослужбовці, за оцінкою секретаря РНБО Олексія Данілова, збивають до 90% дронів-камікадзе іранського виробництва Shahed-136, якими Росія атакує українські міста.

Тільки за минулу добу на південному і східному напрямках протиповітряна оборона знищила вісім іранських дронів-камікадзе Shahed-136.