Уряд Індії подарував Україні 130 тис. доз сироваток

Сироватки розподілять по регіонах України
Фото: pixabay.com (архів)

Усі препарати, які доставили з Індії в Україну, мають сертифікат якості GMP, зазначили в Міністерстві охорони здоров'я України.

Уряд Індії зробив подарунок Україні до Нового року і Різдва, передавши понад 130 тис. доз специфічних сироваток, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Зазначають, що доставлено 80 тис. доз сироватки проти правця, 35 тис. доз протиправцевого імуноглобуліну, 900 доз сироватки проти дифтерії, 14,45 тис. доз протирабічної сироватки і 1,5 тис. доз ліофілізованого антитоксину протизміїного. Усі препарати мають сертифікат якості GMP (стандарт, який установлює вимоги до виробництва і контролю якості лікарських засобів).

У МОЗ заявили, що з 2014 року в Україні немає сироваток та імуноглобуліну через відсутність реєстрації.

"Тільки навесні 2017 року зареєстровано два протирабічні імуноглобуліни ізраїльського та українського виробництва, більше ніякі специфічні імуноглобуліни виробники на реєстрацію не подавали", – додали у відомстві.

У міністерстві наголосили, що не можуть бути ініціатором реєстрації, а місцева влада не може закуповувати незареєстровані препарати, тому гуманітарні вантажі є єдиним шляхом забезпечення громадян України сироватками та імуноглобулінами у разі необхідності.

Зазначають, що гуманітарний вантаж з Індії розподілять по регіонах України відповідно до потреб.

"На 2018 рік ми заклали в бюджет 42 млн грн для закупівлі сироваток та імуноглобулінів для лікування. Препарати будуть придбані через міжнародні організації і відповідним чином зареєстровані, наразі йде планування закупівель", – повідомили в МОЗ.