Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули до управління держави

УПЦ МП більше не може керувати храмами Києво-Печерської лаври
Фото: wikipedia.org
Завершила роботу комісія для приймання-передавання Успенського собору і Трапезної церкви від Української православної церкви до держави. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 5 січня у Facebook.

До комісії увійшли представники Національного заповідника, юридичної компанії "Міллер", Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) Української православної церкви, Міністерства культури та інформаційної політики України.

За підсумками роботи комісії підписали акт повернення будівель з боку УПЦ. На останнє засідання комісії не з'явився митрополит Павло, який мав підписати акт, але це не є перешкодою для повернення державного майна, наголосив Ткаченко. Відсутність митрополита запротоколювали члени комісії, а самі акти, підписані з боку заповідника, передали другій стороні на ознайомлення.

"Свято-Успенська Києво-Печерська лавра входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, дуже важливо дотримуватися процедури охорони і збереження пам’яток культурної спадщини. Українська святиня має служити всьому українському народові, цього принципу ми й будемо притримуватися в подальшому", – написав Ткаченко.

Комісія почала свою роботу 2 січня цього року й займалася інвентаризацією майна, а також складанням акта технічного огляду двох будівель. Робота комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору і Трапезної церкви, стан іконостасів та ікон, іншого майна, яке не можна відокремити від культових будівель (наприклад, Царські врата, люстри), щоб повернути його балансоутримувачу, зазначив міністр.

Контекст:

Лавра належить державі, відповідає за об'єкт Міністерство культури та інформаційної політики України. 79 споруд Києво-Печерської лаври із 2013 року – у безоплатному користуванні в чоловічого монастиря УПЦ МП за розпорядженням Кабміну.

УПЦ МП – частина Російської православної церкви (РПЦ), офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) та висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав повномасштабне вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його. У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату й Української автокефальної православної церкви, а також двоє архієреїв УПЦ МП. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

27 грудня Ткаченко підтвердив, що в Української православної церкви Московського патріархату закінчується строк оренди двох храмів Києво-Печерської лаври – Успенського собору і Трапезної церкви. Міністерство культури не планує продовжувати договір, повідомив він.