В'ятрович: Історичне примирення України та Польщі потрібно максимально деполітизувати

В'ятрович: Все, що потрібно було з боку політиків у цій сфері, вже зроблено в минулому
Фото: uacrisis.org

Історики повинні продовжувати дискусії на тему історичного примирення України та Польщі, але громадськість має прагнути до взаємного прощення, вважає директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Тема історичного примирення України та Польщі має бути максимально деполітизованою. Про це заявив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у коментарі "Укрінформу".

"Історичне примирення потрібно максимально деполітизувати. Все, що потрібно було з боку політиків у цій сфері, вже зроблено в минулому. І кожного разу піднімати тему взаємного прощення на політичному рівні – це взагалі дискредитувати саму ідею примирення", – заявив В'ятрович.

Він нагадав, що заяви вже звучали в 2003 році на рівні президентів України й Польщі, а пізніше – на рівні парламентів.

"Зараз я цю проблему розділив би на два аспекти: історики повинні продовжувати дискусії, нехай навіть гарячі, адже навіть найпалкіші дискусії наближають нас до істини, і в цьому їх користь. У свою чергу, громадськість повинна працювати в контексті взаємного прощення", – сказав він.

Ставлення українських і польських істориків до трагічних подій 1943–1944 років, відомих як Волинська трагедія, відрізняється. Українські вчені вважають, що етнічні чистки були обопільними, а також вважають, що дані польської сторони про кількість жертв завищені. Поляки вважають, що в трагедії винна українська сторона, зокрема – Українська повстанська армія (УПА).