У "Нафтогазі" пояснили, чому подорожчав газ для населення

"Нафтогаз" підняв ціну газу в серпні до 3,24 грн за 1 м³
Фото: depositphotos.com

Газ для населення дорожчає з огляду на щорічну ринкову тенденцію, ціна влітку провалюється і зростає взимку, пояснив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв'ю телеканалу "Україна 24" назвав причину підвищення ціни на газ для населення.

На запитання, чому газ подорожчав, Коболєв відповів, що в цьому "є певна ринкова тенденція, яка відбувається щороку".

"Щороку ціна влітку провалюється дуже низько і, як правило, зростає на зиму, на сезон великого споживання. Бувають певні виключення, але загальні тенденції ціни газу – провал улітку, підняття взимку. Це саме відбувається зараз, тут немає нічого дивного. Так працює ринок", – сказав він.

Із 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу. Населення може вільно міняти постачальника. 26 серпня газопостачальна компанія "Нафтогаз України" підвищила вартість газу для населення під час укладення контракту на рік у період із 16-го до 30 вересня до 5,24 грн за м&³3;.

"Нафтогаз України" має монопольний доступ до природного газу, який видобувають державні компанії – "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз", це становить понад 73% усього видобутку газу в Україні, зазначає Delo.ua. 5 серпня в парламенті  зареєстрували законопроєкт №3958, який передбачає позбавлення "Нафтогазу України" монопольного становища.