В Україні археологи знайшли поселення древніх римлян

Археологи виявили артефакти III – середини V століття нашої ери
Фото: Чернівецька обласна державна адміністрація / Facebook
У Чернівецькій області поблизу села Бузовиця археологи виявили одне з найбільших знайдених на території України поселень епохи пізньої античності. Про це повідомила Чернівецька облдержадміністрація у Facebook 19 серпня.

Учені припускають, що поселення могло бути адміністративним центром періоду розпаду Римської імперії. Його площа могла сягати 60 га, водночас середній розмір поселення того часу – 6–10 га, розповів керівник дослідницької групи, фахівець Інституту археології Національної академії наук України Олег Петраускас. Крім того, воно вдало розташоване – між річками Дністер і Прут, які могли використовувати як транспортні шляхи. Найімовірніше, у римські часи тут проходив торговий маршрут, вважають дослідники.

Розкопки тривали протягом літа. Археологи виявили артефакти III – середини V століття нашої ери. Зокрема це елементи декору, зброю, ремісничі знаряддя, побутові предмети, фібули, вироби з бронзи.

Петраускас зазначив, що тепер важливо зберегти місця унікальних археологічних знахідок не тільки від "чорних археологів", а й від місцевих фермерів, які щорічно розорюють поля і руйнують залишки поселень.

Знайдені артефакти, їх приблизно 300, уже передали в Чернівецький краєзнавчий музей, повідомив місцевий сайт "Молодий буковинець".

Серед них – понад пів сотні фрагментів плінфи, широкої та плоскої плитоподібної цегли, яку використовували під час будівництва в Стародавньому Римі та Візантії, розповіла завідувачка відділу археології, історії середніх віків та нового часу краєзнавчого музею Оксана Драгомирецька.

"Можливо, саме цю цеглу виготовляли і на Буковині, але за технологіями, які були поширені на території Римської імперії", – зазначила вона.