В Україні планують проводити новий вид тестування на коронавірус

Матеріал для нового тесту братимуть зі слизової носоглотки
Фото: EPA

Для діагностики коронавірусу в Україні планують використовувати швидкі тести на антиген, які вже застосовують у США, розповів заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Заступник міністра охорони здоров'я України, головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів на брифінгу в Києві 2 вересня, що в Україні планують проводити ще один вид діагностики коронавірусу – швидкі тести на антиген, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Він повідомив, що вчора щодо цього провів переговори з Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"Вони обіцяють уже на наступному тижні оновити протокол щодо тестувань. У протоколі буде знайдено місце швидким тестам на антиген. Раніше використовувалися швидкі тести тільки на наявність антитіл. Сьогодні у Сполучених Штатах Америки вже зареєстровано чотирьох виробників швидких тестів на антиген", – сказав Ляшко.

Він нагадав, що 29 серпня Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC) випустили рекомендації щодо стратегії використання швидких тестів на антиген. У рекомендаціях указано, що тести на антиген коронавірусу SARS-CoV-2 зазвичай менш чутливі, ніж ПЛР-тести, але вони порівняно недорогі та їх можна застосовувати за місцем лікування. У CDC зауважили, що клінічна ефективність експрестестів на антиген багато в чому залежить від обставин, у яких їх використовують, найкраще їх застосовувати на ранніх стадіях зараження SARS-CoV-2, "коли вірусне навантаження зазвичай найвище".

Ляшко повідомив, що Україна почне застосовувати ці тести одразу після того, як ВООЗ оновить протокол і пропише алгоритм їх використання.

"Ми зараз ведемо перемовини з усіма виробниками, які зареєстрували швидкі тести на антиген, щоб вони подали на реєстрацію ці тести в Україні. Це дозволить значно збільшити кількість тестувань", – повідомив заступник міністра.

Він пояснив, що таке швидкі тести на антиген.

"[Для цього тесту] зразок береться так само, як і для ПЛР-тесту: з носоглотки береться змив, який поміщається в певний фермент, фермент виділяє РНК – і цю РНК розміщують на швидкий тест, який показує, є збудник чи ні", – розповів Ляшко.

Заступник міністра підкреслив, що цей метод використовуватимуть саме для діагностики захворювання, зараз із цією метою в Україні проводять тільки тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (від початку епідемії в Україні таких тестувань провели майже 1,6 млн).

Загалом в Україні зараз проводять два види тестувань на коронавірус: ПЛР-тестування і тестування методом імуноферментного аналізу (на антитіла). Під час ПЛР-тестування, яке визначає наявність вірусу в організмі людини, мазки беруть зі слизової носоглотки і ротоглотки. Під час ІФА-тестування, яке виявляє імунну реакцію на вірус, тобто рівень антитіл, аналізують сироватку крові.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За інформацією американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 25,7 млн, із них понад 17 млн одужало, а 857,7 тис. померли.

Україна посідає 25-те місце у світі за кількістю інфікованих. У країні коронавірус виявили у 125 798 осіб, із них 2656 померли, а 58 817 вилікувалися. За останню добу коронавірус підтвердили в рекордної кількості жителів України 2495.