В Україні потужний колективний імунітет до коронавірусу з'явиться до літа – імунолог

В Україні зареєстровано понад 1,3 млн випадків COVID-19
Фото: ЕРА
За нинішніх темпів вакцинації проти коронавірусу в Україні стане легше до кінця 2021 року, вважає імунолог із Києва Борис Донськой.

До літа в Україні з'явиться колективний імунітет до коронавірусу. Таку думку імунолог лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені Лук'янової в Києві Борис Донськой висловив "Обозревателю" в інтерв'ю, яке було опубліковано 26 лютого.

Мова про це зайшла під час обговорення вакцинації, яка почалася в країні.

"За таких темпів вакцинації у нас більший вплив дасть кількість перехворіли людей. А от у світі, у країнах, де йде активна вакцинальна кампанія, суттєвий спад буде вже до літа. Восени можливі епізодичні і локальні спалахи, якщо країна не зробить максимально широкої вакцинації. Літо в Україні в будь-якому разі буде легшим. Уже до літа матимемо більш-менш потужний колективний імунітет, однак у деяких регіонах і соціальних групах усе ще можливі спалахи восени", – сказав Донськой.

Імунолог вважає, що робити щеплення проти коронавірусу потрібно саме цим соціальним групам.

На запитання, чи стане легше до кінця 2021 року за умови активної вакцинації, Донськой відповів: "Думаю, навіть раніше".

Зараз в Україні зареєстровано дві вакцини проти коронавірусу – Oxford/AstraZeneca (Covishield) і Pfizer/BioNTech.

23 лютого в Україну з Індії прибула перша партія вакцини  – 500 тис. доз Oxford/AstraZeneca (Covishield). Наступного дня, 24 лютого, в Україні стартувала вакцинація цим препаратом. Перше щеплення в країні зробили жителю Черкаської області, лікарю-реаніматологу Євгенові Горенку. У всіх регіонах уже почали робити щеплення.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення зроблять в Україні медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовим операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією.

Україна планує отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини компанії Pfizer (у ЮНІСЕФ говорили, що її доправлять в Україну наприкінці лютого – на початку березня) і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини виробника AstraZeneca. Також Україна, як очікують, має отримати 15 млн доз вакцини від компанії Novavax, постачання почнуться в липні. Крім цього, планують, що до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що поставки китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Усього у китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.

Станом на 26 лютого в Україні зареєстровано 1 333 844 випадки коронавірусної інфекції, з них 8003 – протягом останньої доби. Померло 25 742 пацієнти з COVID-19, 1 163 555 осіб одужали.