В Україні скоротилася кількість охочих вивчати російську мову нарівні з українською – соцопитування

Протягом останніх 20 років в Україні з'явилося 7,8% громадян, які висловлюють думку про те, що російську мову взагалі не треба вивчати
Фото: ЕРА

За даними опитування, проведеного на початку березня Київським міжнародним інститутом соціології, протягом останніх 20 років кількість українців, які вважають, що на вивчення російської мови у школі потрібно виділяти стільки ж часу, що й української, скоротилася з 46% до 29,9%.

В Україні скоротилася кількість охочих вивчати російську мову на тому самому рівні, що й українську. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного на початку березня Київським міжнародним інститутом соціології.

Згідно з даними дослідження, 20 років тому 46% українців уважали, що на вивчення російської мови у школі необхідно виділяти стільки ж часу, що й на вивчення української. До 2019 року кількість прихильників такої думки скоротилася і на початку березня становила 29,9% усіх опитаних.

За цей період часу на 6,1 відсоткового пункту скоротилася кількість тих, хто вважає, що на вивчення російської мови необхідно виділяти менше годин, ніж на вивчення української, але більше, ніж на опанування інших іноземних мов.

На 8,7 відсоткового пункту збільшилася кількість українців, упевнених у тому, що російській мові потрібно виділяти стільки ж або менше часу, ніж вивченню іноземних.

Протягом останніх 20 років в Україні з'явилося 7,8% громадян, які вважають, що російську мову не потрібно вчити взагалі.

Зазначають, що в опитуванні 1998 року не було останнього пункту, але був пункт "Інше", під яким висловилося 0,4% респондентів.

Скріншот: kiis.com.ua

У релізі повідомляють, що частину такої динаміки можна пояснити участю в опитуванні 1998 року жителів окупованих територій та відсутністю їхньої думки в дослідженні 2019 року.

У другій порівняльній таблиці наведено результати без урахування Донбасу та Криму.

Скріншот: kiis.com.ua

Окремо респондентів запитували про те, якою мовою вони розмовляють із рідними. 46% відповіли, що переважно або тільки українською, 28,1% – переважно або тільки російською, ще 24,9% рівною мірою розмовляють українською та російською мовами. Іншими мовами розмовляють 0,2%, не змогли або відмовилися відповісти на запитання 0,7% учасників дослідження.

Опитування проводили із 28 лютого до 11 березня. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, які живуть у всіх регіонах України, окрім тих, що не підконтрольні державній владі.

Похибка вибірки не перевищує 4,7% для показників, наближених до 50%, 4,1% – для показників, наближених до 25%, 2,9% – для показників, наближених до 10%, 2,1% – для показників, наближених до 5%.