В Україні відкрили приблизно 800 проваджень через підроблені COVID-сертифікати

Монастирський: Альтернативи вакцинації та дотриманню карантинних обмежень не існує
Фото: МВС України / Facebook
Українські правоохоронці відкрили майже 800 кримінальних проваджень за фактом підроблення сертифікатів про вакцинацію. Про це 22 жовтня повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його відеозвернення опубліковано у Facebook.

"Шановні громадяни, сьогодні в Україні фіксується найбільша смертність від початку пандемії COVID-19. Це виклик, який ми маємо подолати разом. Альтернативи вакцинації та дотриманню карантинних обмежень не існує. На жаль, деякі українці готові платити за підроблені сертифікати про вакцинацію, звертаючись до шахраїв та недобросовісних лікарів", – зазначив він.

Монастирський попросив українців повідомляти про факти підроблення сертифікатів на гарячу лінію кіберполіції 0800505170 або за номером 102.

З початку епідемії в Україні підтвердили 2,7 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 63 тис. пацієнтів. Протягом минулої доби у країні зафіксували рекорд за смертністю проти COVID-19 – померло 614 осіб.

Контекст:

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко припускав 15 вересня, що підроблення COVID-сертифіката в Україні можливе так само, як і звичайного паспорта громадянина. На думку Ляшка, в електронному варіанті це зробити буде неможливо, але "є питання щодо паперових форм". У відомстві розповіли, куди звертатися, якщо виявили підроблений COVID-сертифікат.

У МОЗ України повідомляли 16 вересня про підготовку законодавчого акта про посилення відповідальності за підроблення медичних документів.

Кабінет Міністрів України 22 вересня на своєму засіданні підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підроблення документів про щеплення. Зокрема, пропонують ввести штраф за підроблення COVID-сертифікатів від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі до двох років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

1 жовтня МОЗ України вимагало усунути керівництво 15 лікарень через підроблення документів про вакцинацію проти COVID-19.

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. 21 липня розпочали п'ятий етап імунізації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років. В окремих випадках дозволено вакцинацію дітей від 12 років.

З початку кампанії з імунізації в Україні однією дозою щеплено 8,5 млн осіб, повністю вакциновані та отримали дві дози препаратів проти COVID-19 6,8 млн громадян.