В Україні з 20 грудня можуть ввести повний локдаун

В Україні зафіксовано 661 858 випадків коронавірусної інфекції
Фото: EPA

У Кабінеті Міністрів України та Офісі президента розглядають два варіанти локдауну – після Нового року на три тижні або із 20 грудня, повідомили джерела Суспільного.

Кабінет Міністрів України та Офіс президента розглядають можливі варіанти введення локдауну через поширення захворюваності на COVID-19. Про це 25 листопада повідомляє Суспільне, посилаючись на інформацію джерел, наближених до переговорів.

"Поки розглядається два варіанти в залежності від того, якою буде статистика захворюваності. У лайтовому варіанті нам запропонують локдаун після Нового року на три тижні, якраз на час новорічних канікул", – ідеться в повідомленні.

Співрозмовник зазначив, що наразі відсоток заповнюваності лікарень коливається по Україні в середньому в межах 50%, але якщо він сягатиме 80%, система охорони здоров'я може не витримати.

За інформацією джерела, якщо кількість нових випадків зростатиме, локдаун можуть запровадити із 20 грудня, і тоді він захопить новорічні свята.

"РБК-Україна" з посиланням на обізнане джерело повідомляє, що конкретної дати запровадження нових обмежень поки немає.

За словами співрозмовника видання, дата введення жорсткого карантину залежить виключно від епідемічної ситуації у країні і темпів її погіршення.

"Може бути і 20-те, і 15-те, і 25 грудня", – зазначено в заяві.

Кабінет Міністрів України вирішив запровадити "карантин вихідного дня" 11 листопада через зростання кількості хворих на COVID-19. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, що йдеться про три вікенди. За його словами, МОЗ хотіло б запровадити жорсткий карантин на три тижні, проте українська економіка цього не витримає.

"Карантин вихідного дня" передбачає, що з 00.00 суботи до 00.00 понеділка в Україні будуть працювати виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки. Ресторани, кафе або інші заклади громадського харчування будуть працювати тільки на винос. "Карантин вихідного дня" дасть можливість "зупинити хвилю коронавірусної хвороби", вважає Степанов.

Низка міст відразу після оголошення рішення відмовилася вводити "карантин вихідного дня". Зокрема, проти виступили Львів, Івано-Франківськ, Дніпро, Житомир, Черкаси, Одеса, Луцьк і Тернопіль. Голови міст пояснили це тим, що такі карантинні заходи неефективні і загрожують негативними наслідками для економіки. Пізніше в кількох містах передумали і погодилися із запровадженням карантину.

Поліцейські 14–15 листопада закрили 1,5 тис. магазинів, 800 закладів громадського харчування, 30 нічних клубів і 20 спортзалів; за фактами порушень правоохоронці склали майже 2 тис. адміністративних протоколів і відкрили дев'ять кримінальних проваджень. У Нацполіції України повідомили, що за 21-ше і 22 листопада зупинили роботу 969 закладів торговельного та побутового обслуговування, 327 закладів громадського харчування, 22 торговельних центрів і п'яти спортивних залів та басейнів.

23 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що "карантин вихідного дня" дає результати.

Депутати Верховної Ради зібрали підписи під зверненням до Конституційного Суду про перевірку конституційності "карантину вихідного дня".

Станом на 25 листопада в Україні зафіксовано 661 858 випадків коронавірусної інфекції, із них 13 882 – протягом останньої доби. За час епідемії у країні померло 11 492 пацієнти з COVID-19, одужало 307 778 осіб.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.