СБУ заявила про викриття схеми ухилення від мобілізації. Затримано 13 медчиновників photo icon

Правоохоронці затримали 13 людей
Фото: Харківська обласна прокуратура / Telegram

Служба безпеки України викрила в Харкові групу із 13 осіб, у яку входили посадовці медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). За даними слідства, вони за гроші "списували" чоловіків із військового обліку, повідомила СБУ 4 жовтня.

До організації схеми, за даними СБУ, причетний голова однієї з міжрайонних МСЕК. Він надавав військовозобов'язаним фальшиві довідки про інвалідність. За версією слідства, для цього чиновник залучив ще 12 осіб – кількох підлеглих, керівників різних медичних закладів регіону й цивільних посередників.

У СБУ вважають, що спочатку фігуранти виготовляли документи про наявність захворювань, які є підставою для оформлення інвалідності, фальсифікуючи всю медичну документацію з історії "хвороби" людини, зокрема про перебування на стаціонарному лікуванні. Потім організатор схеми готував фіктивне рішення медико-соціальної експертної комісії про призначення групи інвалідності, йдеться в повідомленні.

Вартість "послуг", за даними слідства, становила $2–5 тис. залежно від терміновості. У СБУ заявили, що підозрювані допомогли уникнути мобілізації понад 400 чоловікам призовного віку.

Співробітники СБУ затримали ймовірного організатора і його спільників, а також провели 90 обшуків удома й на роботі підозрюваних, виявивши особисті справи призовників, чорнові записи, мобільні телефони й комп'ютерну техніку "з доказами незаконної діяльності". Також виявили понад $500 тис., майже €80 тис., більше ніж 1 млн грн і російські рублі.

Підозрюваних повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, і підробленні документів. За цими статтями передбачено позбавлення волі на строк до восьми років. Зараз затримані перебувають під вартою.