В Україну повернулася 25-та антарктична експедиція

Українські полярники повернулися додому
Фото: Евгений Задорожный / Національний антарктичний науковий центр / Facebook
Полярники 25-ї української антарктичної експедиції 29 квітня повернулися зі станції "Академік Вернадський". Про це Національний антарктичний науковий центр повідомив у Facebook.

Полярники пробули в Антарктиці рік. Разом із ними також приїхала сезонна експедиція, учасники якої працювали на станції майже два місяці.

Фото: Національний антарктичний науковий центр / Facebook

Повідомляють, що полярники вирушили в Україну ще 19 квітня. Спочатку вони подолали на кораблі "не дуже прихильну цього разу" протоку Дрейка, дісталися до портового чилійського міста Пунта-Аренас, а вже звідти з трьома пересадками (Сантьяго, Сан-Паулу, Париж) летіли додому. У Чилі зараз жорсткий локдаун, країну закрито на в'їзд і виїзд, тому в дорозі учасникам експедиції знадобилася допомога українських дипломатів у цій країні.

Учасники експедиції цілий рік проводили геофізичні, метеорологічні та біологічні дослідження, робили щоденні безперервні вимірювання, підтримували роботу станції і займалися ремонтом.

З приїздом сезонного загону роботи з модернізації значно активізувалися, зокрема, залили фундамент і встановили новий потужний кран, замінили систему опалення, встановили антену для безлімітного інтернету тощо. До сезонної команди входили також учені, які працювали над окремими програмами досліджень.

Контекст:

Наприкінці березня на станцію "Академік Вернадський" вирушила 26-та експедиція. У середині квітня вона прибула в Антарктиду і прийняла естафету від колег із 25-ї експедиції. Повідомляли, що ця команда – наймолодша серед усіх попередніх експедицій, вона проведе в Антарктиці приблизно 13 місяців.