В УПЦ Московського патріархату заявили, що спроби створення єдиної православної церкви закінчаться "великим пшиком"

Данилевич: Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам'ятаю
Фото: Миколай Данилевич / Facebook

Українська православна церква Московського патріархату підтримує ідею створення єдиної церкви в Україні, але "на канонічних засадах", заявив заступник глави відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП Миколай Данилевич.

Спроби створення єдиної православної церкви в Україні руками держави закінчаться "великим пшиком", заявив на своїй сторінці у Facebook заступник глави відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ Московського патріархату Миколай Данилевич.

"Думаю я, що це все закінчиться великим пшиком, як це було багато разів до цього. Буде багато галасу у ЗМІ, і на тому все закінчиться. Чому? Тому що будують на тому фундаменті, на якому у принципі будувати неможливо. Починати треба з УПЦ, а не з її сепаратних частин. Піджак до ґудзика не пришивають, а навпаки, ґудзик до піджака", – написав Данилевич.

Він запевняє, що УПЦ МП підтримує ідею єдиної церкви, але "на канонічних засадах".

"Владі, яка, можливо, хоче цю тему використати, щоб залишитися на другий термін, хотілося б нагадати наступне: ще ніхто в нашій країні на церковній темі не зміг цього зробити. Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам'ятаю", – зазначив Данилевич.

На його думку, президент України, який розглядає питання єдиної помісної церкви, виглядає так само дивно, як виглядав би митрополит Онуфрій, що розглядає питання вступу до НАТО. "Неможливо вирішувати долю церкви без самої церкви", – додав представник УПЦ МП.

У вересні 2017 року у щорічному посланні парламенту Порошенко заявив, що визнання автокефалії Української православної церкви, на яке розраховує Київ, не означає появи у країні так званої державної церкви. Президент також спростував заборону діяльності інших православних конфесій.

У червні 2016 року українські парламентарі попросили вселенського патріарха Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію православної церкви в Україні і визнати недійсним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський патріархат із-під юрисдикції Константинополя.

Сьогодні джерела "РБК-Україна" в Адміністрації Президента України повідомили, що Петро Порошенко найближчим часом оголосить про початок процедури створення єдиної православної церкви.

В УПЦ КП закликали Московський патріархат підтримати створення в Україні єдиної православної церкви.