Щеплення відкриває кордони: куди дозволений в'їзд вакцинованим проти COVID-19 українцям

Фото: depositphotos.com
Сьогодні за різних умов для громадян України відкрито 133 держави. Кожна країна самостійно встановлює вимоги для в'їзду іноземців відповідно до епідемічної ситуації у світі. Ми разом з ЕКТА спробуємо розібратися, які ж країни відкриті для України вже зараз.

Незалежно від термінів, які ставлять країни щодо відкриття своїх кордонів, держави у будь-який момент можуть посилити карантинні обмеження. Цьому сприяють нестабільна ситуація у світі і поширення нового штаму коронавірусу "Дельта".

Скульптура з піску "Разом ми можемо перемогти" художника Сударсана Патнаїка, Індія. Фото: MyGovIndia / Facebook

Утім, у вакцинованих туристів є переваги щодо в'їзду за кордон. Щеплені від коронавірусу українці можуть відвідувати більшість держав без необхідності здачі ПЛР-тестів, аналізів на антиген і самоізоляції.

Інфографіка: ektatraveling.com

Українці, які пройшли повний курс вакцинації, отримують паперову версію COVID-сертифікатів у сімейного лікаря та електронну – у застосунку "Дія".

COVID-сертифікати в "Дії" вже офіційно визнані в ЄС. Вам не обов'язково мати паперову версію цих документів, коли виїжджаєте за кордон. Утім, на сьогодні ще не всі країни їх приймають, тому радимо перевірити цю інформацію перед поїздкою або ж узяти із собою паперове підтвердження. Воно має містити П.І.Б. особи, інформацію про вакцину, дату щеплення, підпис пацієнта або уповноваженої особи з перекладом на англійську мову.

Однак Міністерство охорони здоров'я України акцентує на тому, що повна вакцинація ще не гарантує права на в'їзд у країну. Кожна держава самостійно затверджує вакцину, якій довіряє.

Так, лідером серед вакцин проти коронавірусу є препарат AstraZeneca європейського і корейського виробництва. Він визнається в більш ніж 140 країнах світу. Зі свого боку, AstraZeneca/Covishield індійського виробництва, яким вакцинували українців, визнають лише у 60 країнах світу.

Вакцинацію препаратом Pfizer підтверджує понад 120 країн. Сертифікати про щеплення вакциною Moderna визнає понад 80 держав. Майже 50 країн приймає туристів, вакцинованих препаратом CoronaVac.

Коли плануєте поїздку, обов'язково перевірте інформацію про необхідну вам вакцину.

Інфографіка: ektatraveling.com

Зверніть увагу на те, що, за правилами ЄС, для дітей, які подорожують із вакцинованими дорослими, скасовуються всі додаткові вимоги. Утім, у більшості країн ці правила діють лише до 12 років, а підлітків 13–17 років вакцинувати за межами ЄС не можна.

Одним із можливих виходів у цій ситуації є в'їзд через сусідні країни, де віковий поріг вищий. Наприклад, Австрію, Угорщину чи Швейцарію. У цих державах дозволяється в'їзд щепленим батькам із дітьми до 18 років.

Фото: depositphotos.com

Сьогодні найпоширенішим переліком документів для виїзду за кордон є:

  • закордонний паспорт;

  • медична туристична страховка з покриттям COVID-19;

  • COVID-сертифікат вакцинації в застосунку "Дія" зі згенерованим QR-кодом;

і/або

  • негативний результат ПЛР-тестування на COVID-19 (термін дії – 72 години);

або

  • швидкий тест на антиген COVID-19 (термін дії – 48 годин);

  • заповнена електронна форма для в'їзду (індивідуальна для кожної країни).

Перевіряйте актуальну інформацію щодо перетину кордону перед подорожжю на сайті tripadvisor.mfa.gov.ua і звертайте увагу на те, що не у всіх країнах вакцинація скасовує ПЛР-тестування.


Інтерактивна карта особливостей в'їзду у країни світу громадян України станом на 14 вересня 2021 року. Фото: tripadvisor.mfa.gov.ua

При виборі медичної туристичної страховки уточніть, чи покриває страхова компанія лікування COVID-19 і чи включена ця послуга у вартість вашого страхового поліса.

Надавайте перевагу страховим компаніям із простою процедурою оформлення, можливістю купівлі поліса онлайн і оплатою на сайті. Це свідчить про автоматизованість ключових процесів компанії і, як наслідок, швидкість роботи із клієнтами.

У страховій компанії ЕКТА ви можете оформити поліс на сайті ektatraveling.com або прямо у Viber чи Telegram. Для вашої зручності в месенджерах є функція автозаповнення даних за допомогою підтвердження їх передачі в застосунку "Дія".

Фото: depositphotos.com

Інструкція, як оформити страховий поліс у чат-ботах Viber (viber.com/ekta_insure) і Telegram (@ic_ekta_bot, t.me/ic_ekta_bot):

Відео: ЕКТА страхова компанія / YouTube