Відпочинок на морі в Україні став іще більш дорогим і безальтернативним

Для більшості українців пріоритетними залишаться рідні курорти
Фото: kirillovka.ks.ua

Піковий стрибок цін – аж до рекордних 40–50% – показали недорогі курорти з мінімумом розважальної інфраструктури.

Ціни на морський відпочинок в Україні за останній рік знову зросли, цього разу встановивши своєрідний рекорд. Незважаючи на тотальне падіння платоспроможності населення, вітчизняні морські курорти подорожчали на 5–50%.

На відміну від минулих років з однозначними фаворитами – Кирилівкою та Затокою, у перегонах цін поточного сезону окреслилися дві категорії лідерів: в абсолютному обчисленні перемогли найбільш популярні та розвинені в туристичному плані регіони, у відносному – маловідомі приморські селища з мінімумом курортної інфраструктури.

Згідно з аналізом цін на морський відпочинок в Україні, виконаним незалежним інформаційно-аналітичним проектом "Кирилівка.Укр", позитивна динаміка цін у поточному році була актуальною для більшості українських рекреацій, незалежно від того, на якому морі вони розташовані – Азовському або Чорному.

Піковий стрибок цін – аж до рекордних 40–50% – показали недорогі курорти з мінімумом розважальної інфраструктури за типом Степанівки Першої. Відстрочені витрати минулих періодів, спровоковані торішнім підвищенням витрат на оплату праці та різким зростанням комунальних тарифів навіть на тлі відносно низького попиту на послуги, у 2017 році стали незаперечним аргументом і головним чинником до перегляду цінників на подібних дрібних курортах Приазовського району Запорізької області.

Набагато скромніше зростання цін помічають на найпопулярніших рекреаціях, які в силу стабільного попиту змогли вчасно підняти ціни на послуги відповідно до підвищення собівартості номерів. Тут, на відміну від літа 2016 року, стрімкого відриву цін у поточному сезоні не було. Вартість відпочинку в Кирилівці та Затоці у 2017 році зросла на 20–25% і 5–10% відповідно. У такому самому діапазоні подорожчав відпочинок у Бердянську, де крім підтвердженого минулим сезоном високого попиту відіграв ще й фактор відсутності водоростей, що заповнили практично всю берегову лінію Азовського моря.

"Статистика цін на морських курортах України у 2017 році підтвердила раніше спрогнозовані експертами тенденції. Навіть за практичної відсутності прямих передумов для підвищення цін, таких як зростання мінімальної оплати праці, ставки податків і тарифів на комунальні послуги, не можна забувати про загальноекономічні чинники. Стабільний попит на послуги, що перевищує пропозицію, формує у власників готелів упевненість у тому, що турист здатен сплатити відпочинок за завищеною ціною, яка в низці випадків не тільки не відповідає якості, але й фундаментально далека від адекватної й очікуваної туристом. Підсумовуючи курортний сезон 2017 року, який уже практично відбувся, можна припустити, що наступного року ціни на вітчизняних морських курортах українців також не порадують", – прокоментував останні й очікувані тенденції ринку внутрішнього туризму головний редактор медіа-проекту "Кирилівка.Укр", Євген Смельчаков.

Не тільки дорого, але і практично безальтернативно. Саме в таку фразу вписуються думки інших експертів. Значне зростання цін на відпочинок у гривневому еквіваленті сьогодні актуальне не тільки для вітчизняних, але і для зарубіжних курортів, але вже в інших числах. Туреччина, Болгарія та Єгипет, які були головними конкурентами наших рекреацій ще кілька років тому, нині стали недосяжними для більшості пересічних українців. Причина цього – стрімке падіння котирувань гривні до євро та долара та як наслідок – помітне збільшення вартості турів у гривневому обчисленні.

"Формальне відкриття кордону фундаментально нічого не змінило на ринку закордонного морського туризму. У тих, хто зараз може поїхати на відпочинок до тієї ж Іспанії, і раніше не було помітних візових складнощів. Для інших сегментів ринку досі вирішальними залишаються курсові та цінові фактори", – підтвердив директор українського офісу агентства "2CostaBlanca" Олексій Симонов.

Тож для більшості українців у пріоритетних напрямках, як і раніше, залишаться рідні курорти, ціни на які хоч переважно і не відповідають сервісу, не мають аналогів за кордоном.