"Від імені МОЗ просять персональні дані". Ляшко розповів про новий спосіб шахрайства

Ляшко попросив українців користуватися перевіреною інформацією з офіційних джерел
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook
В Україні з'явився новий спосіб шахрайства, за допомогою якого зловмисники намагаються дістати доступ до особистих даних громадян. Про це 6 грудня під час брифінгу, який транслювали у Facebook на сторінці МОЗ, розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Від імені Міністерства охорони здоров'я надсилають інформацію з проханням надіслати номер картки та інші персональні дані для отримання 1 тис. грн за повний курс щеплення [проти коронавірусу]. Запевняю, від імені міністерства жодних повідомлень не формувалося та не надсилалося громадянам", – сказав міністр.

Він нагадав, що виплати здійснюватимуть онлайн – через застосунок "Дія", та попросив українців користуватися лише перевіреною інформацією з офіційних джерел.

Контекст:

Імунізація проти коронавірусу у країні стартувала 24 лютого. Із 21 липня розпочався п'ятий етап вакцинації, зараз зробити щеплення можуть усі охочі віком від 12 років. Від початку кампанії з імунізації дві дози вакцини проти коронавірусу ввели 11,8 млн осіб.

15 листопада президент України Володимир Зеленський анонсував виплату 1 тис. грн за вакцинацію проти COVID-19.

В Офісі президента зазначили, що ці гроші не дадуть готівкою. Їх можна буде витратити на певний перелік послуг, що допоможе підтримати бізнес за умов пандемії.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що виплату анонсованої президентом 1 тис. грн профінансують із фонду підтримки підприємництва, що постраждав від COVID-19.

Він анонсував, що в цій програмі зможуть узяти участь приблизно 6 тис. суб'єктів бізнесу. "3 млрд грн спрямовуємо на програму цьогоріч, ще 3 млрд грн – на початку наступного року з можливим розширенням фінансування. Це окрема програма із загального фонду державного бюджету", – писав Шмигаль.

2 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №6297 про виділення 8 млрд грн на підтримку бізнесу в "червоних" зонах, ці кошти може бути використано для виплати по 1 тис. грн вакцинованим проти COVID-19 громадянам.