Військовий вимагає розслідувати злочин авторів каналу "Ісландія"

Ярославський звинуватив Іванова і Петрова у розповсюдженні фейків про нього
Фото: Ісландія / Facebook

Український військовий Денис Ярославський звернувся до міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка з проханням узяти під особистий контроль справу про розповсюдження матеріалів щодо нього, які містять образу честі й гідності та дискредитацію. Про це він написав у Facebook 12 вересня.

За його словами, представники YouTube-каналу "Ісландія" Сергій Іванов і Володимир Петров розпочали проти нього дискредитаційну кампанію.

"Я, виконуючи бойове завдання в місті Вовчанськ 12 травня 2024 року, опублікував інформацію про відсутність фортифікаційних споруд на нашому секторі фронту. Відсутність першої та другої ліній оборони призвела до того, що російські окупаційні війська майже безперешкодно увійшли в місто, яке нині повністю зруйноване. Висловлені мною в публічному зверненні факти згодом підтвердилися матеріалами ДБР і стали підставою для створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України. Попри це, зазначені особи публічно звинуватили мене у співпраці з російськими спецслужбами, роботі на ГРУ РФ та проведенні інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) на користь ворога", – написав Ярославський.

Він зазначив, що цей факт мали негайно занести до ЄРДР, згідно з ухвалою Шевченківського районного суду Києва від 16 липня. Однак через 26 днів після ухвали суду правоохоронці так і не занесли заяви Ярославського до ЄРДР, ідеться в повідомленні. Ярославський зазначив, що це є порушенням ст. 382 ККУ (умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, які набули законної чинності, або перешкоджання їхньому виконанню). Він упевнений, що правоохоронці приховують здійснення злочину проти нього.

"Як офіцер, який присвятив 17 років службі у правоохоронних органах і з перших днів війни став на захист держави, звертаюся до вас із проханням узяти цю справу під особистий контроль. Прошу також забезпечити проведення лінгвістичної експертизи матеріалів та передачу зібраних доказів до суду", – написав військовий.

"Ви розумієте, ким є ці двоє (Іванов і Петров), що дозволяють собі безкарно принижувати людей, включаючи військових, журналістів та інших осіб, виконуючи замовлення кураторів", – додав він.

Контекст:

Петров та Іванов відомі як "чорні" політтехнологи. 27 лютого вийшло розслідування засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона, у якому журналіст розповів, що 2009 року на замовлення колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича та екснардепа від Партії регіонів Володимира Олійника, обвинувачених у державній зраді, Петров вигадав і розкрутив "педофільський скандал" в "Артеку", щоб у президентське крісло сів прокремлівський кандидат Віктор Янукович. У матеріалі також ідеться, що 2012 року в Одесі Петров керував передвиборчою кампанією Ігоря Маркова, унаслідок чого Марков потрапив у Верховну Раду (2022 року СБУ оголосила його в розшук за підозрою в колабораціонізмі), а 2013 року на замовлення Москви Петров придумав і вивів на Майдан тітушок, провокації та сутички з якими мали якнайбільше розхитати ситуацію. Це згодом призвело до загибелі героїв Небесної сотні, втечі Януковича та анексії Росією Криму, пояснює Гордон.

Окрім того, 2012 року Петров працював у Москві під керівництвом 5-го управління ФСБ на передвиборчу президентську кампанію кремлівського технічного кандидата Михайла Прохорова, за що отримав $1,5 млн і купив на них будинок у Бучі.

У 2015–2016 роках у себе в ефірах Петров казав, що українська армія стріляє по мирних донбаських містах, захоплювався терористом, ватажком так званої "ДНР" Олександром Захарченком, називав війну, яку Росія веде проти України, громадянською. 2019 року Петров запевняв, що найкращий президент – глава Кремля Володимир Путін і Україні потрібен саме такий, як він.

2018 року за $230 тис. Петров придумав і організував секс-скандал "Курячі ніжки" проти тодішньої заступниці глави ДБР Ольги Варченко, щоб завадити їй посісти місце керівника структури. Тоді Петрова вперше затримали, він провів у в'язниці кілька днів. Справу досі не передали в суд, повідомили джерела Гордона.

"Петров ображав Майдан, прославляв Януковича і [оголошеного в розшук СБУ експрем'єра-втікача Миколу] Азарова, влаштовував у Києві мітинги на підтримку російської мови та заявив, що не вважає Крим українським. [...] Дії та громадські заяви Петрова прямо підпадають під кримінальну статтю про державну зраду, вони нічим не відрізняються від дій і публічних заяв колаборантів Анатолія Шарія і Діани Панченко, яким СБУ вже висунула підозри в держзраді. За державну зраду карають позбавленням волі на строк від 12 до 15 років із конфіскацією майна або без нього", – наголосив Гордон.

Народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко подав голові Служби безпеки України Василеві Малюку і генеральному прокурору України Андрієві Костіну депутатське звернення щодо антиукраїнської діяльності Петрова й Іванова.