Віктор Ляшко заявив, що Україна краще готова до зростання захворюваності на COVID-19, ніж на початку пандемії

Ляшко в радіоінтерв'ю: Усі, хто потрапить до лікарні, матимуть доступ до кисневої терапії
Фото: hromadske.radio

У жодній країні світу зараз не скажуть, що ситуація з коронавірусом абсолютно під контролем, заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. На його думку, зараз у країні немає причин побоюватися браку місць у лікарнях для інфікованих.

Система охорони здоров'я України сьогодні набагато краще готова до зростання захворюваності на COVID-19, аніж на початку пандемії. Про це в ефірі "Громадського радіо" 18 вересня сказав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"Ми зовсім не такі, як були в березні, на початку коронавірусної хвороби. Далі стоїть питання, чи забезпечимо ми повністю медичною допомогою, без різниці, як буде розвиватися далі сценарій зростання. На мою думку, сьогодні жоден міністр охорони здоров'я жодної країни вам не скаже, що все повністю під контролем. Оскільки, як показує динаміка циркуляції цього вірусу, він може повести себе неочікувано", – заявив Ляшко.

За його словами, зараз в Україні є 32 тис. ліжок для пацієнтів із коронавірусною хворобою, із них зайнято 12 тис. Окрім того, додатково перепрофілюють ще 16 тис.

40% ліжок забезпечені централізованим підведенням кисню, підкреслив чиновник.

"Зараз докуповуються необхідні кисневі концентратори. Усі люди, які потраплятимуть у лікарню, матимуть доступ до кисневої терапії", – запевнив Ляшко.

Загальна кількість підтверджених випадків COVID-19 в Україні сягнула 169 472 (+3228 протягом останньої доби), кількість пов'язаних із COVID-19 смертей – 3468 (+68). Видужало 75 486 пацієнтів, продовжують хворіти 90 518 осіб. Найбільше нових випадків зараження впродовж останньої доби зафіксовано в Харківській (349), Одеській (322) та Тернопільській (311) областях.