ВООЗ вважає обмеження на поїздки неефективним заходом боротьби з COVID-19

Комітет з надзвичайних ситуацій ВООЗ рекомендує не вимагати підтвердження вакцинації проти COVID-19 для міжнародних поїздок
Фото: depositphotos.com
Всесвітня організація охорони здоров'я вважає обмеження на подорожі чи міжнародні перельоти неефективним заходом у боротьбі з розповсюдженням штаму коронавірусу "Омікрон". У зв'язку із цим ВООЗ радить скасувати або послабити обмеження на міжнародні поїздки. Про це йдеться в тимчасових рекомендаціях комітету з надзвичайних ситуацій ВООЗ, опублікованих 19 січня пресслужбою організації.

"Нездатність обмежень на поїздки, введених після виявлення варіанта "Омікрон", обмежити його міжнародне розповсюдження демонструє неефективність таких заходів із часом", – ідеться в повідомленні.

Також серед рекомендацій Комітету з надзвичайних ситуацій ВООЗ є пункт, у якому організація закликає не вимагати підтвердження вакцинації проти COVID-19 для міжнародних поїздок як головну умову їх здійснення з урахуванням обмеженого глобального доступу та несправедливого розподілу вакцин проти коронавірусу.

"Країнам варто розглянути ризик-орієнтований підхід до полегшення міжнародних поїздок через скасування або зміну заходів, таких як вимоги щодо тестування та/або карантину, коли це доречно, згідно з порадами ВООЗ", – ідеться в повідомленні.

Крім того, у ВООЗ вважають, що заходи щодо поїздок (наприклад, носіння маски, тестування, ізоляція/карантин та вакцинація) мають ґрунтуватися на оцінці ризиків і не допускати фінансового тягаря для осіб, які здійснюють міжнародні поїздки.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У листопаді 2021 року в ПАР виявили новий варіант коронавірусу B.1.1.529, який має велику кількість мутацій, що викликають занепокоєння. ВООЗ дала йому назву "Омікрон". Станом на 22 грудня "Омікрон" підтвердили у 110 країнах.

Наразі штам "Омікрон" стає домінантним у світі. За прогнозом ВООЗ, за шість-вісім тижнів "Омікроном" може заразитися понад половина населення Європи.

Головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі вважає, що "Омікрон" заразніший за інші варіанти коронавірусу, але менш небезпечний. У ВООЗ також зазначали, що "Омікрон" спричиняє менш тяжке захворювання на COVID-19, ніж "Дельта".

В Україні перший випадок зараження "Омікроном" підтвердили в середині грудня.

У Національній академії наук України вважають, що минулого тижня Україна увійшла до нової хвилі розповсюдження COVID-19, яка, зокрема, пов'язана із заразністю "Омікрону".