"Вово, уже не смішно". В Україні перекрили кілька трас і вимагають відставки Кабміну

Люди вимагають зменшення тарифів на газ та електроенергію
Фото: most.ks.ua

В Україні відновили тарифні протести. У Харківській, Полтавській, Житомирській та Херсонській областях учасники протестів перекрили дороги.

25 січня в кількох містах й областях України поновили акції протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги.

У Києві біля будівлі Офісу президента проводять акцію протесту проти підвищення тарифів "Привітай президента платіжкою!", повідомляє "Цензор.НЕТ".

Мітингувальники зібралися біля огорожі біля будівлі ОП. У двір їх не пропускають правоохоронці. Після акції учасники протесту мають намір поїхати до держдачі, на якій проживає президент Зеленський, щоб передати йому свої платіжки за комунальні послуги.

Фото: censor.net

Фото: censor.net

Учасники акції вимагають від влади знизити ціну на газ до 3 грн за 1 м&³3; і націоналізувати облгази й енергетичні мережі, щоб ними розпоряджався "народ України, а не олігархи", повідомляє Telegram-канал PavlovskyNews. Установлений зараз Кабміном тариф 6,99 грн за 1 м&³3; вони називають подачкою й мають намір вимагати відставки уряду.

У Полтаві кілька десятків учасників акції перекрили рух на автодорозі Київ – Харків, а потім рушили до будівлі Полтавської облдержадміністрації, повідомляє kolo.news. Мітингувальники вийшли з гаслами "Ні владі бариг і корупціонерів", "Ні грабіжницьким тарифам", "Не вір, не бійся, не плати". Вони вимагали відставки керівництва Полтавської ОДА, ліквідації "Нафтогазу" й НКРЕКП.

Фото: kolo.news.

Фото: kolo.news.

Аналогічна акція протесту відбулася в Лубнах Полтавської області, де люди перекрили рух на трасі Київ – Харків.

Як повідомляє харківське видання Status Quo, у понеділок у Харківській області демонстранти перекрили дві державні траси: М-18 (Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта( поблизу Краснограда й М-03 (Київ – Харків – Довжанський) у Пісочині.

У Житомирі сотні людей блокували вулицю Велику Бердичівську коло будівлі мерії, повідомляє "Журнал Житомира". Крім зменшення тарифів на газ та електроенергію, вони вимагають відправити у відставку Кабінет Міністрів.

У Вінниці учасники протесту також пікетували будівлю мерії. На мітинг зібралися сотні місцевих жителів із плакатами "Ні тарифному геноциду", "Не будемо рабами на своїй землі", "Європейські тарифи? Європейські пенсії й зарплати", повідомляє 33-й канал. Учасники акції у Вінниці передали міській раді звернення до президента й прем'єр-міністра.

У Чернівецькій області жителі перекрили дорогу в селах Оршівці та Мамаївці Кіцманського району, пише ACC. У Чернівцях протестувальники освистали заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації Богдана Ковалюка. Вони скандували: "Ганьба!" і вимагали, щоб до них вийшов губернатор.

В Івано-Франківській області дороги національного значення перекривали в Снятині і Ямниці, повідомляє "Галка". Десятки людей із плакатами в руках безперервно рухалися пішохідними переходами.

У Львові місцеві жителі вийшли на протест проти збільшення вартості комунальних послуг. Приблизно 30 людей зібралося під стінами обласної державної адміністрації, повідомляє місцеве видання "Четверта студія". Вони вимагають направляти газ українського видобутку тільки на потреби українських споживачів.

Як пише херсонське видання "Мост", десятки людей з плакатами перекрили трасу біля Херсона. Один із плакатів протестувальників був такий: "Вово, уже не смішно. І ти не на "Кварталі".

Уряд України на позачерговому засіданні 18 січня встановив граничну ціну на газ для населення 6,99 грн за м&³3;. Ціна діятиме до кінця карантину, введеного у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, або до кінця опалювального сезону. Кабмін очікує, що Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг вирішить обмежити тарифи на розподіл газу до 1,79 грн.

Рішенню Кабміну передувало різке підвищення із січня 2021 року вартості природного газу. Згідно з тарифами 55 газопостачальних компаній, поточного місяця газ населенню повинні продавати за ціною від 6,99 до 10,8 грн за 1 м&³3;. Підвищили й тарифи на тепло (середньозважений тариф для 23 генерувальних компаній встановили на рівні 1121,71 грн/Гкал). Виросли майже вдвічі також тарифи на розподіл газу.

Збільшення тарифів призвело до протестів під загальною назвою "Стоп тарифний геноцид". Люди виходили на вулиці в багатьох регіонах, зокрема на Прикарпатті, у Полтавській, Харківській, Львівській, Одеській, Чернівецькій, Донецькій, Закарпатській, Херсонській, Чернігівській, Житомирській областях. У деяких населених пунктах учасники протесту перекривали дороги й пікетували облдержадміністрації. Протести не припинилися після обіцянки Кабміну встановити держрегулювання цін на газ. 18 січня в Чернівецькій області місцеві жителі перекрили дорогу через кілька сіл, а в Полтаві – автодорогу Київ – Харків. Мітингувальники стверджували, що тимчасове зниження ціни на газ діятиме тільки до закінчення карантину або опалювального сезону, до того ж воно не впливає на тарифи за січень 2021 року.