Дедалі більше українських жінок іде працювати на "чоловічих" роботах – The Guardian

Український уряд скасував закон, який раніше забороняв жінкам працювати у "шкідливих або небезпечних" умовах, зазначають журналісти
Фото: metinvestholding.com

Журналісти The Guardian побували на виробництві "Метінвесту" в Покровську, де українські жінки поступово обіймають традиційно чоловічі посади. Там вони поспілкувалися з дівчатами, які працюють під землею, їздять вантажівками, і визнали: стереотипи щодо "чоловічої" роботи в Україні почали змінюватися. Переклад статті британського видання "Метінвест" опублікував на своєму сайті.

"Російське вторгнення, у результаті якого сотні тисяч українських чоловіків пішли на фронт, змусило українських жінок спуститися в шахти й виконувати традиційно чоловічу роботу, щоб підтримувати економіку країни", – пише видання.

Одна з таких жінок – Людмила Башкатова, у минулому – вчителька сільської школи на сході Донецької області, а зараз – працівниця підземної установки на шахті в Покровську. Їй залишилося кілька тижнів навчання, перш ніж вона зможе керувати технікою без нагляду.

"Зарплата тут добра і стабільна, що є досить рідкісним явищем у наш час. Крім того, раніше я була вчителькою, а зараз я – знову студентка. Це цікавий процес", – розповіла Башкатова.

Згідно з нещодавнім дослідженням, майже три чверті українських роботодавців скаржаться на дефіцит робочої сили, а в Києві інтервали руху потягів метро зросли через дефіцит працівників, оскільки до 10% персоналу мобілізували. В усій країні дефіцит водіїв автобусів становить 30%. Через це український уряд скасував закон, який раніше забороняв жінкам працювати у "шкідливих або небезпечних" умовах, зазначають журналісти.

"На сході країни дефіцит кадрів є особливо гострим. За словами Сергія Степаненка, директора з персоналу і соціальних питань компанії "Метінвест Покровськвугілля", від початку війни 915 із 6578 чоловіків – працівників шахти "Метінвесту" в Покровську приєдналися до Збройних сил, ще частина – покинула регіон. Відтоді вже приблизно 30 жінок отримали роботу під землею, а деякі з них почали працювати на традиційно чоловічих посадах у логістиці й перевезеннях", – пише The Guardian.

Брак чоловіків відчувається і далеко за межами лінії фронту, де постійні сигнали повітряної тривоги та звуки артилерійських снарядів стали невіддільною частиною повсякденного життя, зазначає видання. Тому український уряд і незалежні організації розробили програми пришвидшеної перекваліфікації для жінок у всій країні. Нещодавно в Києві група жінок зібралася на курсах водіння вантажівок, яке традиційно вважали чоловічою професією.

"Тривалий час вважали, що жінка має сидіти вдома й піклуватися про дітей. Але тепер ситуація у країні змінилася, і погляди також змінюються", – розповіла Валентина Кайстрено, одна з учасниць програми.