Із 17 липня чоловіки від 18 до 60 років повинні мати військові квитки під час виїзду з України, зранку через це вже 40 відмов на кордоні – ДПСУ

Демченко розповів про зміну під час контролю на кордоні
Фото: mediacenter.org.ua

Із 17 липня для виїзду з України в чоловіків обов'язково мають бути військово-облікові документи. Про це в коментарі "РБК-Україна" повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

16 липня закінчився встановлений законом строк, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Зараз під час перетину кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Таку норму почали застосовувати з 0.00 17 липня, сказав Демченко.

За словами речника ДПСУ, документ може бути як паперовий, так і в електронній формі. У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетині державного кордону на виїзд з України.

Також підставою відмови буде наявність у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних і резервістів відомостей про передання такої особи в розшук до Національної поліції. У таких випадках на місце викликатимуть співробітників поліції.

Демченко нагадав, що деякі громадяни мають право на перетин кордону через відтермінування від призову або виключення з військового обліку за станом здоров'я. У такому разі в їхніх військово-облікових документах має бути вказано інформацію про отримання такого відтермінування або виключення з військового обліку або має бути відповідна довідка.

За словами речника прикордонної служби, з початку дії цього нововведення більшість чоловіків, які перетинали кордон, мали потрібні документи, зокрема й військово-облікові. Станом на 7.00 було майже 40 відмов, водночас упродовж попередніх днів загальна кількість відмов у перетині кордону на виїзд через невідповідність умов виїзду коливалася на рівні 170–200 осіб протягом доби.

Демченко додав, що категорій осіб, яким дозволено виїзд з України, на цю мить не змінювали.

Контекст:

З 18 травня всі військовозобов'язані чоловіки й жінки України віком 18–60 років протягом 60 днів (до 16 липня включно) мають оновити свої облікові дані. "Резерв+" є анонсованим раніше "електронним кабінетом військовозобов'язаного". У ньому, а також у ТЦК і центрах надання адмінпослуг українці можуть оновити дані.

14 липня в Міноборони України повідомляли, що військово-облікові дані оновило понад 4 млн українців.