Із 25 серпня Україною почнуть курсувати потяги з воєнізованою охороною – Криклій

Надалі перелік потягів, які охоронятимуть співробітники воєнізованої охорони, збільшать

Фото: depositphotos.com

Десять пасажирських потягів в Україні супроводжуватиме приблизно 40 співробітників воєнізованої охорони, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Із 25 серпня "Укрзалізниця" розпочинає пілотний проєкт з охорони пасажирських потягів працівниками воєнізованої охорони. Про це в Telegram повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Він зазначив, що на першому етапі проєкту приблизно 40 співробітників супроводжуватиме десять пасажирських потягів:

  • №10/9 "Маріуполь – Київ";
  • №29/30 "Київ – Ужгород";
  • №38/37 "Київ – Запоріжжя";
  • №49/50 "Київ – Трускавець";
  • №63/64 "Харків – Київ";
  • №79/80 "Дніпро – Київ";
  • №92/91 "Львів – Київ";
  • №102/101 "Київ – Херсон";
  • №106/105 "Одеса – Київ";
  • №136/135 "Київ – Покровськ".

Надалі перелік потягів і кількість працівників збільшать.

"Усі співробітники воєнізованої охорони забезпечені спецформою, знаками розрізнення і проходитимуть інструктаж перед кожним рейсом. Також "Укрзалізниця" продовжить оснащувати вагони поїздів камерами відеофіксації. Станом на зараз ними вже забезпечена третина вагонів. Це все швидкісні поїзди, новозбудовані вагони й ті, що пройшли капітально-відновлювальний ремонт", – повідомив міністр.

На початку серпня "Укрзалізниця" розробила програму підвищення безпеки перевезень у пасажирських потягах. Такий захід став відповіддю на інцидент, що трапився в ніч на 31 липня в потягу "Маріуполь – Київ", коли один із пасажирів напав на журналістку Анастасію Лугову. За її словами, він став її бити і хотів зґвалтувати на очах у дитини. Окрім того, він намагався вдарити хлопчика.

У Лугової зламана щелепа, пошкоджені зуби, на голові – безліч гематом. Шестирічний син постраждалої Захар дістав психологічну травму.

Зловмисника Віталія Рудзька затримала поліція. 1 серпня Солом'янський районний суд Києва заарештував його на два місяці без права виходу під заставу.

"Укрзалізниця" попросила вибачення в постраждалої й закликала повернути поліцейський супровід пасажирських потягів.

Криклій попросив посилити заходи безпеки пасажирів, які користуються послугами "Укрзалізниці". На його думку, необхідно повернути в нічні потяги патрулювання поліцією охорони, а провідників забезпечити газовими балончиками й шокерами.

Провідників і начальника потяга "Маріуполь – Київ", у якому побили Лугову, звільнили.