З 9 листопада в Україні заборонено планові операції та госпіталізації – Ляшко

В Україні припиняють планові госпіталізації
Фото: depositphotos.com

Українські лікарні з 9 листопада приймають пацієнтів лише в невідкладних випадках, а також хворих на COVID-19, підкреслив головний санлікар України Віктор Ляшко.

В Україні з 9 листопада заборонено планові госпіталізації й операції. Про це на брифінгу 9 листопада сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"З понеділка всі планові госпіталізації, операції заборонені в наших лікарнях. Лікарні приймають виключно ургентних хворих (у невідкладних випадках. – "ГОРДОН") і пацієнтів з коронавірусом", – підкреслив Ляшко.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні протягом доби 8 листопада підтвердили 8687 випадків коронавірусної інфекції COVID-19. Від початку пандемії COVID-19 захворіло 469 018 українців, одужало 209 143 особи. Від хвороби померло 8565 осіб.

Карантин у зв'язку зі спалахом коронавірусної інфекції в Україні ввели 12 березня. З 11 травня у країні почали пом'якшувати обмеження. 20 травня Кабмін увів так званий адаптивний карантин: регіональній владі надали право самостійно послаблювати обмежувальні заходи за умови відповідності низці критеріїв. 13 жовтня адаптивний карантин продовжили до кінця 2020 року.

З липня залежно від епідемічної ситуації в регіонах або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюють "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 (для кожного рівня діють свої карантинні обмеження).

Держкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 6 листопада оновила карантинне зонування. Усі населені пункти країни з 9 листопада потрапили у "червону" або "помаранчеву" зони, "жовтих" і "зелених" зон не залишилося. У "червоній" зоні опинилися 13 обласних центрів: Житомир, Івано-Франківськ, Чернівці, Рівне, Хмельницький, Чернігів, Харків, Ужгород, Запоріжжя, Миколаїв, Полтава, Суми та Краматорськ (тимчасово виконує функції адміністративного центру Донецької області через окупацію Донецька). Ще п'ять обласних центрів перебувають на межі потрапляння до "червоної" карантинної зони.

МОЗ запропонувало посилити обмеження в Україні, зокрема – ввести "карантин вихідного дня".