З окупованого лівобережжя Херсонської області повернули п'ятьох дітей – ОВА

Прокудін зазначив, що дітей повертали через благодійну організацію
Фото: Save Ukraine / Спасемо Україну / Facebook

Із тимчасово окупованої території Херсонської області повернули п'ятьох дітей, повідомив 19 лютого у Telegram начальник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"14-річна дівчинка – сирота. Вона жила з бабусею-опікункою. І от найрідніша людина померла. Дитина залишилась одна в окупації. Важко уявити, що переживала й відчувала дівчина. Але сьогодні вона – на вільній українській землі, де про неї подбають. Дитина – одна з тих, кого вдалося повернути з тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини", – написав він про одну з тих, кого вдалося повернути.

За даними начальника ОВА, іще чотирьом дітям із батьками вдалося виїхати разом із дівчинкою.

"Це дві родини. Дорослі самі звернулися до благодійної організації Save Ukraine з проханням допомогти", – зазначив Прокудін.

Він підкреслив, що з початку 2024 року з окупованої росіянами території вдалося повернути 16 дітей із Херсонської області.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни", офіційно Україна змогла підтвердити депортацію 19 546 дітей, повернути вдалося лише 388.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук заявляла, що, оскільки частина території України опинилася в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й омбудсменки РФ із прав дітей Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.